El malbaratament del fons de reserva de Catalunya: gairebé 150 milions d'euros als MENA en 2 anys

29 d'agost de 2020

El malbaratament del fons de reserva de Catalunya: gairebé 150 milions d'euros als MENA en 2 anys

Un 80% dels menors immigrants il·legals procedeixen del Marroc: un 18% ha delinquit, entre els quals el 12% van ser detinguts 1.939 vegades per delictes greus

 
Per Marcel Vila

L’abril d’enguany, 2020, el Govern va aprovar una partida de 16,2 milions d’euros destinada a finançar els MENA. Menors immigrants il·legals procedents en un 80% del Marroc, dels que, segons dades dels Mossos d’Esquadra del 2019, un 18% dels arribats a Catalunya ha delinquit i el 12% van ser detinguts 1.939 vegades per delictes greus, com ara els robatoris amb violència i intimidació, amb una important tendència a reincidir en els petits furts, amb quatre delictes per MENA de mitjana. Exemples recents, a dos municipis del Maresme, Arenys de Mar i Sant Pol de Mar, sumat a la subcultura txarmil.

D’acord amb el comunicat de la Generalitat, aquesta partida milionària, que “tot i la situació de pandèmia actual” prové del “Fons de contingència dels pressupostos”, té com a objectiu garantir “les pròrrogues dels contractes dels serveis d’atenció als 4.258 infants i joves que atén actualment la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència)”. On pertanyen 285 menors immigrants arribats il·legalment entre gener i febrer d’enguany i amb una majoria general del 38,5% en l’edat de 17 anys.

 
El malbaratament durant la “crisi dels MENA”

El juliol del 2019, el Govern va destinar 14,5 milions d’euros als municipis favorables a allotjar MENA en centres d’acollida amb l’objectiu, d’una banda, de contribuir-ne a l’emancipació dels considerats pròxims a una “situació de vulnerabilitat”, i d’altra banda, de contractar 110 dinamitzadors cívics per fomentar-ne la convivència. Tot recordant que, segons un estudi d’Afers Socials, El benestar subjectiu dels adolescents tutelats a Catalunya, el 46% dels MENA no volen romandre a centres d’acollida i entre el 10% i el 15% n’han fugit almenys un cop.

El setembre del mateix any, el Govern va tornar a recórrer a la reserva dels pressupostos per transferir 67 milions d’euros a Treball, Afers Socials i Famílies per gestionar els MENA: 900.000€ destinats a crear un servei 24 hores per acollides, 55.000.000€ per respondre al finançament addicional i 12.000.000€ per contractacions de servei especialitzades.

I un any abans, entre juny i desembre del 2018, la conselleria d’Afers Socials i Famílies va regalar 50 milions d’euros addicionals del fons de contingència pels MENA, fet que va suposar un malbaratament del 15% del fons per gestionar els menors immigrants il·legals arribats a Catalunya. Només entre juliol i novembre, Afers Socials n’havia gastat 29 milions, però segons el conseller de Treball, Chakir el Homrani (ERC) ni tan sols amb 13 milions d’euros “no n’hi hauria prou per fer front a la situació”.

 
Els MENA i la criminalitat

Entre el juny del 2018 i l’abril d’enguany, Govern ha destinat almenys 147,7 milions d’euros provinents del fons de reserva de Catalunya als MENA. La Generalitat, malgrat destacar de les dades policials que el 80% dels menors immigrants il·legals no han delinquit encara, va fer-se ressò el 2019 del Pla d’Acció Polièdric, un pla especial dels Mossos d’Esquadra “orientat a evitar que els MENA entrin en contacte amb activitats delictives”.

Segons la Generalitat en una comparació amb la situació dels MENA en complir la majoria d’edat el 2018, el 54% continuen atesos amb prestacions econòmiques, formació o pisos assistencials, un 13% ja treballa o ha marxat amb familiars llunyans i un 33% “tenen l’expedient tancat per decisió pròpia i voluntària” i, per tant, la Generalitat no en té relació. D’aquest sector desarrelat, els Mossos d’Esquadra afirmen que molts són captats per criminals adults que en guien les passes fins a la criminalitat.

Molts d’ells, a més, acaben sent drogoaddictes. Circumstància que, com bé va esmentar a El País el 2019 el jutge de menors de Barcelona, Mariano David García, desemboca en “patologies psiquiàtriques provocades o agreujades pel consum de tòxics, especialment la cola, que literalment dissol el cervell”. Fet que connecta amb almenys tres unitats especialitzades en l’assistència psicològica als MENA a Catalunya. El SAPPIR de la Fundació Hospital Sant Pere Claver, el SATMI de l’Hospital Sant Joan de Déu i la Unitat de Psiquiatria Transcultural de l’Hospital Vall d’Hebron.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 783 lectors

Meme