Com l'imam salafista Es-Satty atempta Barcelona i Cambrils des de Ripoll
11 de juliol de 2020

L'associació islàmica Annour va contractar al cervell dels atemptats sense estudiar-ne els antecedents penals
Per Marcel Vila
La ideologia islamista radical d’Abdelbaki Es Satty
Segons fonts de la lluita antiterrorista, l’imam salafista Abdelbaki Es Satty, cap dels atemptats del 17-A a Barcelona i Cambrils, pertany a la doctrina islamista Takfir wal-Hijra (Anatema i Exili), la branca més radical, secreta i violenta del fonamentalisme islàmic i que figura a la llista d’organitzacions terroristes de la Unió Europea. Nascuda a Egipte el 1969, aquest vessant de l’islamisme radical ja era present a Catalunya el 2009, amb cinc mesquites a Barcelona i dues a València, sempre exclusivament dirigides per marroquins o algerians, de les quals ho va advertir el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) el 2007.
La invisibilitat dels takfirs prové de la seva estratègia basada en el mimetisme. Els takfirs eviten similituds amb les regles de l’islam, occidentalitzant la seva vestimenta i els seus costums, com ara el consum de porc, alcohol, música o drogues, motiu pel qual passen fàcilment desapercebuts dels radars d’investigació. A més, són reticents a concórrer les mesquites, car prefereixen resar en plena nocturnitat a la muntanya. Fet pel qual l’assistència dels seguidors d’Es Satty a la mesquita de Ripoll no eren més que una tapadora.
D’acord amb un informe del 2008 de la Comissaria General d’Informació de la Policia, que analitzava els atemptats suïcides a Alger i Casablanca i l’augment de la radicalització dels musulmans, es tracta d’una ideologia concentrada a Espanya en els anomenats “joves islamistes de segona generació”. Caracteritzats, segons l’informe, per “la seva autoexclusió com a únics garants de l’islam correcte i el seu odi i rebuig a la resta de musulmans considerats corruptes o apòstates”.
Els antecedents d’Es Satty
Arribat a Catalunya el 1998, entre 2003 i 2005 Es Satty va compartir domicili a Vilanova i La Geltrú amb Mohamed Mrabet Fashi, condemnat el 2006 a 7 anys de presó arran de l’Operació Xacal, que va desmantellar una cèl·lula terrorista islàmica creada en una mesquita de la localitat i al sumari d’activitats radicals de la qual ja constava el nom d’Es Satty. Tot i així, l’operació va resultar una total descoordinació i absència de proves sòlides que, a més de provocar que el Tribunal Suprem absolgués als integrats de la cèl·lula, va propiciar que el nom d’Es Satty, que també era present a l’agenda telefònica d’un dels detinguts pels atemptats de l’11-M, fos passat per alt.
Es Satty, però, va cridar l’atenció a Bèlgica, durant un dels seus viatges a Vilvoorde, bressol del terrorisme islàmic, quan es va oferir a treballar en una mesquita. Un viatge que, a més, va ser finançat pel cap d’Es Satty i imam de la mesquita de la localitat belga, Soliman Akaychouh, qui va ser interrogat per la policia belga tres dies després dels atemptats de Barcelona l’agost del 2017. Un interrogatori que, un cop arribat a la Guàrdia Civil per la investigació, va concloure’s en 26 pàgines on no consta cap declaració de l’imam de Vilvoorde.
Les sospites a Bèlgica sobre Es Satty van sorgir arran la seva reticència a mostrar els seus antecedents penals. Concretament, el delicte per tràfic de drogues, els 121kg de haixix que va tractar d’introduir per Algeciras, i pel qual va ser condemnat el 2010 amb una estada de 4 anys a la presó de Castelló. Durant la seva condemna, l’imam va ser interrogat en quatre ocasions, primer per la Guàrdia Civil i després pel Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). Els motius, encara desconeguts per l’opinió pública, van ser revisats a porta tancada per la Comissió de Secrets Oficials del Congrés.
Annour considerava les prèdiques d’Es Satty “normals i gens radicals”
Arran d’aquestes sospites, el 2016 les autoritats belgues van alertar als Mossos sobre Es Satty, un any després de la seva entrada a la mesquita de Ripoll contractat amb un sou de 700 euros mensuals per l’associació Annour. Una comunitat islàmica l’objecte social de la qual, segons consta a la fitxa de l’entitat, és, paradoxalment, “fomentar la convivència i el respecte” i que després dels atemptats del 17-A, en ser preguntada per la contractació d’Es Satty, va manifestar el seu desconeixement respecte “si havia estat a la presó i si havia tingut problemes”.
Durant les investigacions dels Mossos d’Esquadra després dels atemptats del 17-A, el llavors secretari de l’entitat, Minhaj Hammou, va declarar que Es Satty li va semblar “un bon candidat”, les prèdiques del qual eren “normals i gens radicals”. Una postura que contradiu les declaracions de Hafida Oukabir, la germana dels musulmans involucrats en els atemptats Driss i Moussa Oukabir, qui va explicar als Mossos que l’imam “parlava obertament i per l’altaveu de la Gihad i de la lluita armada, per la qual calia matar als infidels”.
Qüestions sense resoldre
Després del Ramadà del 2017, havent abandonat la seva tasca a la mesquita de Ripoll després de dos anys, Es Satty ja hauria adoctrinat als joves responsables dels atemptats de Barcelona i Cambrils: Mohamed Houli Chemlal, Salh El Karib, Driss i Moussa Oukabir, Younes i Houssaine Abouyaaqoud, Omar i Mohamedd Hichamy i Auseff, Mohamed i Said Aalla. Unes accions, a més a més, conduïdes sota les ordres d’algun dirigent d’Estat Islàmic (ISIS) possiblement ubicat a Bèlgica, país on Es Satty havia viatjat sovint durant la seva radicalització.
Els atemptats del 17-A van deixar: un total de 16 morts i més de 100 persones ferides, l’explosió del centre d’operacions terroristes d'Alcanar, junt amb la foscor de les seves entrevistes amb la Guàrdia Civil i el CNI (centre que havia escoltat les converses telefòniques dels terroristes cinc dies abans dels atacs), i una esveradora desconfiança envers Annour, sumada a la qüestionada mort d’Abdelbaki Es Satty per part de l'advocat Jaume Alonso-Cuevillas.
A més, l'associació islàmica Annour, la qual va contractar al cervell dels atemptats sense estudiar-ne els antecedents penals, ara s’obstina en dur als tribunals a la regidora ripollesa Sílvia Orriols per haver-se oposat que una entitat vinculada amb el terrorisme islàmic construeixi una tercera mesquita a Ripoll.
L'associació que va contractar l'imam salafista Es Satty, responsable de la radicalització dels terroristes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, m'ha denunciat per delicte d'odi en haver-me oposat a la construcció d'una 3a mesquita a Ripoll. M'ajudes? 👉https://t.co/H8J0CNkiPp pic.twitter.com/ZMukM8LVOq
— Sílvia Orriols (@orriolsderipoll) July 9, 2020
Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.
Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?
Han votat 698 lectors