Benvinguts a 1984
10 de gener de 2021

Han silenciat el general però abans ja van emmordassar els oficials que donaven suport al Trump: els casos de censura han estat un degoteig constant a partir de 2016
Per Jordi Aragonès
S’aixeca el teló i veiem a Twitter suspenent permanentment el perfil de l’actual president dels Estats Units de la seva xarxa de comunicació. Han silenciat el general però abans ja van emmordassar els oficials que donaven suport al Trump. Els casos de censura han estat un degoteig constant a partir de 2016. La censura de l’esquerra ha deixat molts cadàvers. Els següents comptes han estat suspesos —temporalment o permanentment— amb total arbitrarietat per part de la companyia de microblogging: Milo Yiannopoulos, polemista i comentarista polític britànic; el presentador de ràdio estatunidenc Alex Jones i el seu portal, InfoWars; l'actor i productor nord-americà James Woods; l'activista conservadora nord-americana Candace Owens; el fill del president dels Estats Units d'Amèrica, Donald Trump Jr.; el raper, cantant i productor musical estatunidenc Kanye West; el filòsof canadenc Stefan Molyneux; el blog financer Zero Hedge; l’escriptor canadenc i co-fundador de la revista Vice Gavin McInnes o el director digital de campanya de Trump Gary Coby.
“Política de l’empresa” podria dir alguna persona malintencionada. “Si no us agrada, feu-ho vosaltres”. “Munteu-vos un Twitter propi”. Aquestes propostes (força cíniques, per cert) van ser escoltades i, malgrat la dificultat, diversos conservadors i liberals americans —alguns amb pedigrí com el senador Ron Paul— van posar en marxa l’aplicació “Parler”. Una xarxa social lliure, sense censura, fora de la dictadura del políticament correcte. L’aventura és interessant però ha molestat a diversos grups de pressió. Google, Amazon o Apple han decidit suprimir de la seva botiga aquesta app. El “feu-ho vosaltres” ja no serveix. Els gegants han decidit aplicar la censura sense miraments. Per parlar a la xarxa caldrà fer-ho obligatòriament en els seus circuits. La llibertat d’expressió serà permesa fins o es decideixi permetre. L’opinió pública és una qüestió important i val molts diners crear-la, massa esforç com perquè quatre liberals vulguin trencar-ne el monopoli. La discrepància no és assumible.
Ens afecta a tots
Els demòcrates i els gegants de la comunicació han premut l’accelerador. Condueixen a tota velocitat per la carretera de l’autoritarisme i les opinions controlades. El tancament del compte del president Donald Trump o el setge a Parler App és un fet greu. Molt més greu que quan un grapat de persones disfressades van entrar a fer el burro dins del Capitoli.
Els fets ocorreguts al Congrés dels EUA no tenen repercussions més enllà de l’estètica barbàrica i de la repressió legal contra els mateixos participants. Però aquest augment de la censura a les xarxes ens afecta a tots. Als catalans també. Una mordassa que afeblirà a l’independentisme català. Molts coneixem a activistes independentistes que han vist clausurats els seus comptes de Twitter.
Pels qui no ho saben encara, l’Estat espanyol ho té molt fàcil per vendre el moviment independentista com la versió local del populisme que neix arreu del món. De fet, l’actuació de Junts o Esquerra, el seu infantilisme, l’estètica groga i el cesarisme presidencial del Procés no fa més que penjar-nos la llufa de moviment populista. Per gust o a desgana, estem al mateix vaixell dels qui patiran la censura. Se’ns silenciarà no pas pel que diguem sinó pel que els jutges de la moral pública decideixin que hem dit.
Pecat d'omissió
La culpa de tot plegat, però, és també de Donald Trump. Quan els moralistes autoritaris van censurar diversos comptes de personalitats menors —com les que hem citat al primer paràgraf—, el president no va fer res. Amb el seu silenci va permetre la mort civil d’alguns dels seus seguidors més famosos. Ara hem vist la jugada que molts portaven esperant de feia temps. Un cop derrotats els peons, les torres, els cavalls o els alfils han fet escac al Rei.
Cordeu-vos els cinturons. Igual que a la novel·la diatòpica “1984” de George Orwell, el gran germà ens mirarà de ben a prop. Ell decidirà si podem parlar o no. Ell decidirà què podem dir i què no. Ell decidirà pel nostre bé. Benvinguts a 1984.
Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.
Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?
Han votat 843 lectors