Xina: l'aïllament de les sancions a la Rússia de Putin permet que la dictadura comunista xinesa sobrevisqui i es forgi l'aliança sino-russa

12 de març de 2022

Xina: l'aïllament de les sancions a la Rússia de Putin permet que la dictadura comunista xinesa sobrevisqui i es forgi l'aliança sino-russa

La Xina, com a major importador mundial d'aliments i energia, i ara amb una disminució de les reserves de divises, veu que Rússia no té cap altre lloc a on anar excepte elevar la Xina a la posició de soci comercial i de seguretat més important de Moscou

 
Redacció

D'ençà de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, el proppassat 24 de febrer de 2022, la República Popular de la Xina, a redós de l'aïllament de les sancions a la Rússia de Putin, ha permès que la dictadura comunista xinesa sobrevisqui i es forgi l'aliança sino-russa.

 
L'aïllament rus apuntala la dictadura comunista xinesa

L'aïllament de Rússia fruit de la seva invasió en sòl ucraïnès ha provocat que quan l'economia de la Xina estava implosionant i, sota el secretari general comunista xinès Xi Jinping, s'intentava retenir el poder mundial, es limiti la seva economia de la influència externa Aquesta situació no garanteix el renaixement de la República Popular de la Xina com a potència rica, però, tot i que ara esdevé més dependent de Rússia, almenys permet que el Partit Comunista de la Xina sobrevisqui.

De fet, la Xina, com a major importador mundial d'aliments i energia, i ara amb una disminució de les reserves de divises, veu que Rússia no té cap altre lloc a on anar excepte elevar la Xina a la posició de soci comercial i de seguretat més important de Moscou. Aquesta conjuntura salvarà la dictadura xinesa comunista del seu declivi, atès que l'avaluació de Pequín sobre el conflicte en curs entre Rússia i Occident sobre Ucraïna ha de ser molt més pragmàtica que les valoracions occidentals, que tendeixen a basar-se en la por irracional o en l'eufòria.

 
Conclusions que n'extreu la Xina comunista a partir de la invasió russa a Ucraïna

A continuació, es delimitarà com un bloc sino-rus harmònic podria construir una posició global d'aliats i socis mutus. Si bé Pequín pot sentir una certa tristesa per haver tornat a caure en una posició subordinada, pel que fa a Rússia, la realitat és que la invasió russa a Ucraïna ha estabilitzat la posició Xi Jinping a dins del Partit Comunista Xinès mentre avança el seu rol com a mandatari cap a la consolidació de la seva posició interna en la història al XX Congrés del Partit del PCC a l'octubre de 2022.

D'altra banda, el que va ajudar a acabar amb la Guerra Freda va ser el moviment d'Occident per agreujar la fractura sino-soviètica, i aquest procés també va incloure les promeses de Reagan i Thatcher a Rússia i els presidències dels Estats Units, sobretot les promeses del president republicà Richard Nixon a Pequín. Això no obstant, avui Occident no està en condicions d'utilitzar aquestes mateixes eines amb tanta facilitat en el futur.

Així mateix, les conclusions que n'extreu la Xina comunista a partir de la invasió russa a Ucraïna són:

  1. Moscou ara domina l'equilibri euroasiàtic: el lideratge del Partit Comunista Xinès, que no està subjecte a les pressions dels mitjans de comunicació convencionals, té una visió molt menys pessimista de la taxa d'èxit militar de Rússia en els primers dies de la invasió russa a Ucraïna que els mitjans occidentals o els polítics occidentals. Pequín reconeix que, malgrat que el conflicte s'assenti, Moscou surt més forta del conflicte, tant militarment com estratègicament, encara que estigui aïllada dels mercats i capitals occidentals.

  2. Ucraïna ofereix pocs paral·lelismes per a l'esperança de Pequín de conquerir Taiwan: hi ha pocs paral·lelismes militars entre l'operació militar russa a Ucraïna i una proposta d'operació amfíbia per part de l'Exèrcit Popular d'Alliberament (PLA) per conquerir Taiwan, a part d'avaluar els mèrits de diversos sistemes d'armes, especialment defenses aèries. Tanmateix, l'evolució fragmentària d'Ucraïna d'una capacitat de defensa aèria, molt basada en armes de fabricació soviètica, no reflecteix de cap manera la complexa capacitat de defensa aèria de les Forces Armades de la República de la Xina (ROC) a Taiwan.

  3. Causa comuna per minimitzar la competència sino-rusa: Pequín és conscient que el conflicte a Ucraïna, més que qualsevol altra acció des del final de la Guerra Freda, ha portat Moscou als braços de Pequín. D'aquesta manera, Moscou, tot i que pot aparèixer com el més fort dels dos de l'aliança, serà un actor diferent a l'escenari mundial del que volia ser després del col·lapse de l'URSS. Caldrà un nou marc econòmic per al nou bloc euroasiàtic i els seus afiliats globals, i això s'ha plantejat des de fa temps. En aquest sentit, el fet que Rússia pogués contrarestar la pèrdua d'accés al sistema de transferència financera SWIFT l'1 de març de 2022, indicava que Moscou s'havia estat preparant des de fa uns anys per a la ruptura definitiva del que esperava que fos una integració russa a l'Occident. Així, la introducció del sistema de transferència de missatges financers del Banc de Rússia (SPFS) fa uns sis anys abans, estava ben pensada i ja s'ha perfeccionat en l'ús operatiu dels bancs de Bielorússia, Armènia i la República Kirguisa. El març de 2022 ja tenia 399 usuaris i la Xina estava negociant per unir-se al sistema.

  4. Obligar els EUA/Occident a centrar-se en el teatre Euro-Atlàntic més que en l'Indo-Pacífic: Pequín està analitzant la resposta dels EUA/OTAN/Austràlia a la crisi d'Ucraïna i ha reconegut que això contribueix significativament a anivellar l'equilibri de poder a l'Indo-Pacífic. Pequín fa temps que intenta trobar distraccions euroatlàntiques que obliguin els EUA i el Regne Unit (en particular) a disminuir el seu enfocament indopacífic. El conflicte d'Ucraïna, per tant, ha estat un gran èxit per a Pequín. La correlació de forces a la qual s'enfronta a l'Indo-Pacífic s'ha vist alterada, almenys des de fa temps, per la necessitat política dels Estats Units de tornar a centrar-se en l'OTAN. Això farà que sigui més difícil que el naixent bloc AUKUS—Austràlia, el Regne Unit i els EUA guanyaran tracció prioritària a Washington. D'altra banda, fins i tot dins de l'aliança quadrilàter de l'Índia, Japó, els EUA i Austràlia, l'Índia es troba ara en una posició ambigua amb Rússia, que durant molt de temps havia estat un important soci de seguretat nacional de Nova Delhi. Els canvis iniciats per la retirada dels EUA de l'Afganistan l'agost de 2021 van obrir el camí per a la represa del Gran Joc, permetent a l'Índia competir contra Moscou i Pequín per la influència als estats d'Àsia Central d'una manera que no era possible des de finals del selge XIX.


Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots fer servir tags i atributs HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 699 lectors

Meme