Xile: la borsa i la moneda xilena es desplomen després de la victòria de partits d'extrema esquerra a les eleccions que determinaran la nova Constitució

22 de maig de 2021

Xile: la borsa i la moneda xilena es desplomen després de la victòria de partits d'extrema esquerra a les eleccions que determinaran la nova Constitució

La victòria dels blocs d’extrema esquerra a les eleccions xilenes ha provocat una caiguda de gairebé el 10% a l’ISPA (Índex xilè de Preu Selectiu d’Accions) i una devaluació del 2’5% del peso

 
Redacció

Les eleccions xilenes d’enguany, amb un escàs 43% de participació, han acabat bruscament amb els partits tradicionals per la victòria electoral de l’extrema esquerra. De la mà del Partit Comunista i el Frente Amplio i sota la llista conjunta Apruebo Dignidad, que junt amb el suport dels partits independents, com ara Del Pueblo, Nueva Constitución y Pueblos Indígenas, sumen 48 i 28 escons respectivament dels 155 necessaris per la Convenció Constituent front els escassos 37 de la dreta amb Vamos por Chile, partit del president Sebastián Piñera.

 
L'extrema esquerra amenaça el lliure mercat

Sota la promesa electoral de reescriure radicalment la Constitució xilena, fruit de les protestes del 2019 per l’encariment i l’augment de la desigualtat en un context i evolució similars a Podemos a l’Estat espanyol, s’espera que aquesta es voti en referèndum a mitjan l’any vinent.

El temor del mercat vers la reforma constitucional i el sobtós biaix a l’extrema esquerra ha comportat que la borsa i la moneda xilena es desplomein. De fet, hi ha hagut una caiguda de gairebé el 10% de l’IPSA (Índex xilè de Preu Selectiu d’Accions) més gran que la patida durant la Covid-19.

A tot això, amb declaracions com les de Gabriel Boric, líder de Frente Amplio, d’advocar per un Estat més intervencionista a fi de generar subsidis universals s'acabaria amb l’actual Constitució favorable al lliure mercat. A més, s'ha patit una devaluació del 2’5% de la moneda xilena, el peso.

 
Liberals i conservadors xilens, a examen

No en va, Piñera s’ha mostrat decebut pels resultats, tot considerant que els partits tradicionals no estan sintonitzant com cal amb les demandes i els anhels de la ciutadania xilena.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 785 lectors

Meme