Vexacions a la residència Mossèn Homs de Terrassa: dues auxiliars contra una senyora gran

26 d'agost de 2020

Vexacions a la residència Mossèn Homs de Terrassa: dues auxiliars contra una senyora gran

23 residències denunciades per irregularitats el 2018, tres denunciades per maltractaments el 2019 i 25 investigades el 2020

 
Redacció

Dilluns, 24 d’agost de 2020, es va fer públic a les xarxes socials un vídeo de dues auxiliars contractades durant la pandèmia a la residència pública Mossèn Homs de Terrassa (Barcelona), Ainoha Falguera Aguilar i Iona Amoinfluencer d’Instagram i qui filmava el vídeo amb el seu telèfon mòbil– vexant una dona gran, l’Elisa. D’acord amb el vídeo, el motiu de les vexacions va ser la negativa de la resident que, sota els crits, les rialles i els insults de “grassa” i “vella rondinaire” d’una de les treballadores, exigint que obrís “la puta boca”, es negava a menjar i a prendre’s una pastilla.



A la llum dels fets, el Departament d’Afers Socials i Famílies ha procedit a denunciar les auxiliars de la residència Mossèn Homs als Mossos d’Esquadra. Segons el comunicat oficial, “la direcció de la residència ha pres les mesures pertinents” expulsant les dues auxiliars i obrint-les un expedient disciplinari. A més, Afers Socials manifesta la seva voluntat per posar-se “a disposició de la família” al·legant que s’actuarà “davant qualsevol cas de tracte vexatori a una persona resident en un centre d’atenció a la gent gran”.


Les auxiliars, acomiadades del centre

L’Ajuntament de Terrassa també ha publicat un comunicat condemnant els fets esdevinguts al geriàtric del municipi. L’alcalde terrassenc Jordi Ballart, ha exigit a la Generalitat que s’investigui el cas, el vídeo del qual considera “prou expressiu” pel que fa a la “incompatibilitat no només amb el servei públic, sinó també amb el respecte als drets humans més bàsics”.


La indefensió i la solitud de la gent gran a les residències

Segons el protocol contra els maltractaments a les persones grans d’Afers Socials i Famílies, els maltractaments es regulen sota una “visió punitiva i de coercibilitat”, però també existeixen mesures “preventives i limitadores del perjudici” que poden tenir-se en compte. Com ara la delació voluntària (autotutela) o el document de voluntats anticipades.  Unes mesures que, si bé necessàries, amb un total de 10.500 persones grans maltractades a Catalunya fora de les residències el 2014, no pal·lien la realitat que ennegreix els centres d’atenció a la gent gran.

El 2018, la Generalitat va sancionar 23 residències per a la gent gran a Barcelona per irregularitats en l’assistència i l’atenció. El 2019, Afers Socials va denunciar tres residències a la Fiscalia per maltractaments contra els residents. Més recentment, la Fiscalia va iniciar una investigació en 25 residències i gairebé 100 famílies van denunciar-ne 11 durant la crisi del virus xinès a través de la Coordinadora Residències 5+1.

Alhora, la gestió de les residències de Chakir el Homrani (ERC) al capdavant d’Afers Socials durant la pandèmia de la Covid-19, qui ara lamenta i denuncia hipòcritament els fets esdevinguts al centre Mossèn Homs de Terrassa, ha deixat més de 4.100 ancians morts a les residències de Catalunya.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots fer servir tags i atributs HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 695 lectors

Meme