Vergés i El Homrani (ERC): la condemna a mort de la gent gran catalana

11 de juliol de 2020

Vergés i El Homrani (ERC): la condemna a mort de la gent gran catalana
Fotografia per: EFE/Quique García

Vetant l'assistència hospitalària als majors de 80 anys, el protocol de Salut ha provocat arribar als 4.099 catalans morts a les residències

Redacció

Des de l’inici de la pandèmia i fins al 24 de maig, data que no ha anat més enllà per ser considerat innecessari segons Salut ―principalment, en considerar que les confirmacions positives competeixen a les proves fetes a atenció primària o a les residències―, el 78’5% de la nostra gent gran (50.282 d’un total de 64.093 residents) a les residències de Catalunya ha estat diagnosticada amb el virus xinès. D’entre els quals, 13.769 van donar positiu i 36.513 n’han estat sospitosos, però sense confirmació mitjançant el test.

Quant a les defuncions, i segons les dades del Departament de Salut dirigit per la consellera Alba Vergés, les morts per coronavirus ―entre els confirmats i els sospitosos― a les residències geriàtriques de Catalunya constitueixen fins avui 4.099 catalans, havent concentrat només durant els mesos de maig i abril 2.797 defuncions sense trasllat a l’hospital. Un fet relacionat amb el polèmic protocol d’emergències mèdiques de Salut envers la Covid-19, que condemnava a mort a la nostra gent gran. Concretament, vetant l’ingrés a l’hospital per pacients de més de 80 anys en considerar-los un cas inútil i lliurant-los a una mort dòcil mitjançant morfina o midazolam per pal·liar el dolor.


Les conseqüències del veto al trasllat hospitalari  

De les 142 residències per la gent gran de Catalunya, 6 agrupen un 100% de morts pel virus xinès ―un total de 101 defuncions― sense trasllat a cap centre hospitalari. 23 morts al centre geriàtric de Ballús (Valls), 18 a Puig d’en Roca (centre, a més, gestionat per la Generalitat), 18 al centre Collblanc Company Social (Hospitalet de Llobregat), 16 a Rocaprevera (Torrelló), 16 al Vallès (Sabadell) i 10 a Can Serra (Sant Esteve Sesrovires).

Pel que fa als 16 centres directament gestionats per la Generalitat, la negació sistemàtica del trasllat als hospitals ha causat 157 morts, d’un total de 183, amb tan sols 27 trasllats (un 14’7% del total). La següent és una llista amb el número de defuncions en relació a centres geriàtrics i hospitals proporcionada per InfoLibre.

A més a més, durant la pandèmia, les competències del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, van derivar a Salut amb unes conseqüències catastròfiques: 1.123 morts a les residències catalanes fins a principis d'abril. El conseller d'ERC va admetre en una compareixença telemàtica el mateix mes "no haver estat preparat per aquesta situació". Ahir, durant una sessió plenària de debat sobre la gestió dels centres geriàtrics durant la pandèmia, que va haver de repetir-se tres vegades per empat entre els partits, el Parlament va rebutjar reprovar a Chakir el Homrani per la gestió de les residències.

 
Les famílies denuncien els fets a la Fiscalia

La Coordinadora de Residències 5+1, una plataforma dedicada a la “defensa d’una atenció digna per la gent gran de les residències públiques”, ha presentat una denúncia a la Fiscalia per investigar els fets. Recalcant el sistema que va vetar les derivacions hospitalàries, i sumant-hi les condicions dels treballadors. En paraules de la portaveu de la plataforma, María José Carcelén, explicant que “no hi va haver EPIS pels treballadors, ni test” i que “les residències van tancar perquè morissin dins”.

La denúncia fa especial èmfasi als delictes d’omissió del deure de socors (articles 195 i 196 del Codi Penal, amb penes de presó segons el cas de 3 a 12 mesos i de 6 mesos a 4 anys), homicidi imprudent (article 142 del Codi Penal, amb penes de 1 a 6 anys de presó pel cas més greu) i denegació de socors (article 412 del Codi Penal, que preveu multa de 3 a 12 mesos de presó o suspensió del càrrec públic de 6 mesos a 2 anys).
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 703 lectors

Meme