Ursula von der Leyen (presidenta de la Comissió Europea) vol militaritzar la UE i crear un exèrcit supra-nacional que intervingui militarment a l'exterior

19 de setembre de 2021

Ursula von der Leyen (presidenta de la Comissió Europea) vol militaritzar la UE i crear un exèrcit supra-nacional que intervingui militarment a l'exterior

Segons l'eurodiputat liberal i ex-primer ministre belga Guy Verhofstad, la sortida occidental d'Afganistan demostra una vegada més que els exèrcits són crucials per a la seguretat dels seus ciutadans i aliats a l'estranger

 
Redacció

Segons Ursula von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea i ex-ministra de Defensa alemanya, la Unió Europea s'ha de militaritzar: es vol crear un exèrcit supra-nacional que intervingui militarment a l'exterior. Per aquest motiu, els vint-i-set Estats membres de la UE haurien de construir la voluntat política a efectes d'aconseguir-ho.

Per crear un exèrcit propi, tal com va sostenir dimecres 15 de setembre de 2021 la presidenta Ursula von der Leyen en el seu discurs sobre l'estat de la Unió, arran de la desastrosa retirada del president estatunidenc Joe Biden de l'Afganistan, la Unió Europea hauria de mirar cap a la formació d'una Unió Europea de Defensa.

 
Quin és l'objectiu realment?

Com haurien de ser les forces expedicionàries de la UE? Quin tipus i quantes en calen? Hauran de ser grups de batalla o forces d’entrada de la UE, segons ha indicat von der Leyen. A tot això, manca la voluntat política dels vint-i-set Estats membres de la Unió Europea.

Al seu torn, von der Leeyen, també ex-ministra de Defensa alemanya, va defensar una estructura de comandament més centralitzada dels militars d'Europa en comptes del sistema fragmentat vigent. Així mateix, Annegret Kramp-Karrenbauer, actual ministra de Defensa d'Alemanya, va aclamar el discurs de von der Leyen, afegint que la defensa real de la UE depèn de la voluntat política dels Estats membres i que per això Alemanya i França han de liderar aquesta aposta estratègica.

 
Què ha produït aquest debat?

La caiguda d'Afganistan en mans dels talibans ha provocat un creixent consens a Brussel·les per a un exèrcit de la UE de ple dret. En aquest sentit, l'eurodiputat liberal i ex-primer ministre belga Guy Verhofstad ha indicat que Afganistan demostra una vegada més que els exèrcits són crucials per a la seguretat dels seus ciutadans i aliats a l'estranger.

Paral·lelament, el president del Consell Europeu, Charles Michel, també ha insinuat que la Unió Europea hauria d'augmentar les seves capacitats militars, demanant més autonomia estratègica. Per aquest motiu, la cooperació i integració de forces de seguretat haurien de cohesionar-se a efectes de poder forjar un exèrcit de la UE.

A més, el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha destacat el gir de l'opinió a Brussel·les i estaria a favor que més nacions europees intensifiquessin la despesa en defensa però subratllant que un exèrcit de la UE mai no podrà substituir l'aliança entre Amèrica del Nord i Europa; en cas contrari, no només debilitarà l'OTAN, sinó que dividirà Europa.

 
Farage ja ho va advertir

El líder del Brexit, Nigel Farage, que va ser burlat durant el referèndum de la UE del 2016 per difondre teories de la conspiració sobre un potencial exèrcit de la UE, segons els euròcrates de Brussel·les. Al seu moment, Farage també va criticar l'augment creixent d'una unió militaritzada. Així ho recull The Express quan Farage diu que la UE està utilitzant el dany que Biden ha causat a l'OTAN com a excusa per crear un exèrcit de la UE.

Tal com recorda Farage, la majoria dels Estats membres de la UE ja no compleixen els requisits de despesa de l'OTAN . Per aquest motiu, Farage ja va advertir que qualsevol cosa que decidís Brussel·les, el Regne Unit no s'ha d'afegir-hi en va ni unir-s'hi cegament.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 785 lectors

Meme