Turquia: Rússia permetrà que Ucraïna s'incorpori a la UE si es manté fora de l'OTAN, segons les negociacions a Istanbul

30 de març de 2022

Turquia: Rússia permetrà que Ucraïna s'incorpori a la UE si es manté fora de l'OTAN, segons les negociacions a Istanbul

Hi ha un signe esperançador atès que aparentment ambdues parts veuen una base prou sòlida amb la qual començar la negociació i portar l'esborrany del pre-acord a llurs capitals, Kíiv i Moscou respectivament

 
Redacció

Ahir, dimarts 29 de març de 2022, a Turquia, Rússia va expressar que permetrà que Ucraïna s'incorpori a la UE si es manté fora de l'OTAN, segons negocien a Istanbul les delegacions russa i ucraïnesa.

 
El desllorigador per aturar la guerra

Segons ja va avançar el Financial Times dilluns, com a part de les negociacions d'alto el foc en curs, Rússia està preparada per acceptar les aspiracions d'Ucraïna d'unir-se a la Unió Europea, sempre que abandoni els plans d'incorporar-se a l'OTAN.

A més, l'esborrany d'acord, discutit intensament a les negociacions d'Istanbul entre les delegacions ucraïnesa i russa, i que ha provocat una ràfega de titulars que sonen optimistes que un alto el foc podria ser imminent, inclou una exigència de vots formals per no unir-se a l'OTAN, acollir bases o tropes militars estrangeres i, fonamentalment, no desenvolupar armes nuclears.

 
La lletra petita de l'esborrany del pre-acord

Tal com informa l'Agència d'Informació Independent d'Ucraïna de Notícies amb seu a Kíiv, l'esborrany del pre-acord seria el següent, desglossat en sis punts:


  1. Ucraïna necessita garanties més sòlides que l'article 5 de l'OTAN.

  2. Les garanties han de ser en forma de tractat signat per tots els avalistes.

  3. En cas d'una agressió contra Ucraïna, les consultes s'han de celebrar en un termini de 3 dies, després dels quals els estats garants proporcionen assistència en forma de forces armades, armes, tancament de l'espai aeri.

  4. Entre els avalistes que preveu Ucraïna hi ha: Gran Bretanya, Xina, Rússia, EUA, França, Turquia, Alemanya, Canadà, Itàlia, Polònia.

  5. Les garanties temporals no s'aplicaran a Crimea i al Donbass ocupat.

  6. El garant no s'oposarà i, de fet, ajudarà a l'adhesió d'Ucraïna a la UE.
A tot això, sembla que hi ha prou impuls perquè el màxim negociador rus Vladimir Medinsky digui que portarà les propostes per aturar la guerra directament a Putin. Inicialment es va informar que les converses continuarien a Istanbul fins avui, dimecres 30 de març de 2022, però des d'aleshores això s'ha negat, cosa que en realitat podria ser un signe esperançador atès que aparentment ambdues parts veuen una base prou sòlida amb la qual començar la negociació i portar l'esborrany del pre-acord a llurs capitals.

D'altra banda, Bloomberg ha indicat que la part d'Ucraïna està buscant garanties per a un territori que no inclogui zones controlades per Rússia i que Kíiv, alhora, està disposada a discutir l'estatus de Crimea ocupada.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 843 lectors

Meme