Trump prohibeix Tik Tok: contra l'espionatge xinès

8 d'agost de 2020

Trump prohibeix Tik Tok: contra l'espionatge xinès

Presumptament, Tik Tok hauria robat dades d’usuaris a l’Índia i censurat informació sobre els uigurs a la Xina

 
Redacció

El president Donald Trump va signar el passat dijous una ordre executiva per prohibir la plataforma Tik Tok al país —on s’ha “descarregat més de 175 milions de vegades” i “més de mil milions a nivell global— en un termini de 45 dies, així com de qualsevol interacció amb el propietari xinès de les aplicacions, ByteDance Ldt. Donald Trump tem que aquesta reconeguda i popular aplicació pugui suposar una amenaça, emprant-se “per a campanyes de desinformació en benefici del Partit Comunista Xinès”.

D’acord amb l’ordre, “TikTok automàticament captura vastos sectors d’informació dels seus usuaris, incloent informació d’Internet i d’altres activitats a la xarxa com ara les dades de localització i els historials de recerca i navegació”. Per tant, resa el text, “aquesta recopilació de dades amenaça amb permetre al Partit Comunista Xinès accés a la informació personal propietat dels nord-americans”, és a dir, “permetent a la Xina rastrejar les localitzacions de treballadors i contractistes federals, crear expedients d’informació personal destinats al xantatge i fer espionatge corporatiu”.

 
Antecedents a l’Índia i la mateixa Xina

L’ordre ha estat signada poc després de que Donald Trump exigís que el Govern dels EUA obtingués “una part substancial” de la possible compra de les operacions estatunidenques de Tik Tok per part de Microsoft. Una aposta que seria molt lucrativa per l’empresa —centrada els darrers anys en el software empresarial i la computació en el núvol— i alhora una possible via perquè els EUA poguessin controlar eficaçment la plataforma i el seu ús al territori nord-americà envers qualsevol possible robatori d’informació.

De fet, la mateixa ordre executiva esmenta que “el Govern de l’Índia recentment també ha bandejat l’ús de TikTok i d’altres aplicacions mòbils xineses arreu del país”. Segons va alertar en un declaració el Ministeri d’Electrònica i Tecnologia de la Informació de l’Índia, aquestes aplicacions van “robar i transmetre subreptíciament les dades dels usuaris de manera no autoritzada a servidors ubicats fora de l’Índia”.

Tanmateix, “TikTok suposadament també censura el contingut que el Partit Comunista Xinès considera políticament sensible, com ara el contingut relacionat amb les protestes de Hong Kong o el tracte de la Xina envers els uigurs i altres minories musulmanes”. Uns antecedents que, d’acord amb Donald Trump, exigeixen amb urgència que “els EUA emprenguin mesures agressives contra els propietaris de TikTok per protegir la seguretat nacional” del país.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 875 lectors

Meme