Suècia: tres dones d'Estat Islàmic i els seus fills, residents a Suècia, han estat repatriats secretament de Síria per poder ser jutjats de crims de guerra

7 d'octubre de 2021

Suècia: tres dones d'Estat Islàmic i els seus fills, residents a Suècia, han estat repatriats secretament de Síria per poder ser jutjats de crims de guerra

Els documents del departament d’Estat suec revelen que les autoritats kurdes volien que Suècia retirés les dones de l’Estat Islàmic dels camps de presoners, ja que les consideraven massa perilloses per quedar-se a Síria

 
Redacció

Segons documentació sueca oficial publicada recentment, tres dones d'Estat Islàmic i els seus fills, residents a Suècia, han estat repatriats secretament de Síria per poder ser jutjats de crims de guerra. Concretament, el 5 de setembre de 2021, tant les dones com els seus fills van ser arrestats tan bon punt van arribar al país escandinau.

Els documents del departament d’Estat suec revelen que les autoritats kurdes volien que Suècia retirés les dones de l’Estat Islàmic dels camps de presoners, ja que les consideraven massa perilloses per quedar-se a Síria.

 
Amenaces a la seguretat, la llei i l'ordre

Els documents publicats revelen que les autoritats kurdes i el govern suec van treballar intensament junts els primers mesos d’enguany per repatriar les tres dones i els seus fills i mostrar algunes de les preocupacions de les autoritats kurdes al respecte, segons informa eldiari suec Aftonbladet .

A més, a la documentació s'estableix que les autoritats kurdes tenen raons sòlides per considerar aquestes dones com a amenaces actives a la seguretat, la llei i l'ordre, motiu pel qual a aquestes dones, juntament amb els seus fills, se'ls prohibeix tornar al nord-est de Síria per a la resta de les seves vides.

 
Converses entre Suècia i el Kurdistan sirià per acabar amb el terrorisme islamista

La correspondència entre l'ambaixador suec Fredrik Florén i Abdul Karim Omar, representant de l'administració que governava el nord de Síria, va revelar que els kurds havien intentat reunir proves dels crims de les dones, però no en tenien prou per portar-los als tribunals. Així va confirmar-ho el ministre de l’Interior suec, Mikael Damberg.

Al seu torn, Damberg va exposar que si hi ha motius per sospitar d'un delicte, s'obrirà una investigació preliminar. A més, va constatar que és important dir que, tot i que les autoritats kurdes no han trobat proves suficients per iniciar processos judicials contra elles, no hi ha una prescripció per a molts d'aquests delictes greus dels quals es pot sospitar.

Les acusacions contra membres de l’Estat Islàmic retornats han estat difícils per a les autoritats sueces, i l’expert en terrorisme Magnus Ranstorp va afirmar el 2019 que les dones de l’Estat Islàmic no haurien de tornar a entrar a Suècia en absolut a causa de la manca de lleis per processar-les.

Al proppassat març, es va revelar que ningú no havia estat acusat d'acord amb la llei anti-terrorista de Suècia, que permet el processament de persones per haver estat membre d'un grup terrorista, tot i estar-hi durant un any.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 845 lectors

Meme