Suècia: més de 114 milions d’euros dels contribuents suecs s’han destinat a l’islamisme radical en 5 anys

2 de setembre de 2020

Suècia: més de 114 milions d’euros dels contribuents suecs s’han destinat a l’islamisme radical en 5 anys
Fotografia per: Noah Seelam

Els grups islamistes radicals a Suècia han rebut 1.200 milions de corones sueques a través dels fons públics i les subvencions

 
Redacció

Segons un reportatge del diari suec Aftonbladet, 49 empreses i grups dirigits pels islamistes radicals a Suècia han percebut fins a 1.200 milions de corones sueques (l’equivalent a més de 114 milions d’euros) en els darrers cinc anys a través dels fons públics i mitjançant subvencions dirigides a escoles, associacions culturals i fundacions vinculades amb organitzacions islamistes. D’acord amb l’agència de notícies sueca Siren, hi ha al voltant de 550 persones a Suècia relacionats amb l’islamisme radical. Alguns dels quals obertament salafistes, i d’altres retornats violents que han lluitat per Estat Islàmic i Al-Shabab (Moviment de Joves Mujahidins).

El Servei de Seguretat Suec, conegut amb l’abreviatura Säpo, també va emetre un informe el 2019 sobre l’ús dels fons públics per donar suport a l’extremisme violent. Segons el text, la Säpo contempla “un nombre relativament gran d’organitzacions” vinculades “amb entorns extremistes violents” que “reben fons públics a través de subvencions estatals o municipals”. D’acord amb l’informe, “l’accés als fons públics augmenta la legitimitat i proporciona condicions econòmiques per a les plataformes on es pot dur a terme la radicalització”.

El gerent d’operacions de la Säpo, Johan Olsson, considera que “per a reduir el creixement de les comunitats extremistes, la societat ha d’evitar que les organitzacions que contribueixen a la radicalització rebin fons públics”. Afegint que “l’Estat no hauria de finançar activitats que soscavin” la democràcia sueca “fent costat a l’extremisme violent”.

 
Terrorisme a Aleppo amb prestacions socials sueques

Un investigador i expert en terrorisme per la Universitat Nacional de Defensa sueca, Magnus Ranstorp, va esmentar que aquests fets “exposen la debilitat dels mecanismes de control del sistema”. Ranstorp critica el govern per desconèixer el destí real dels diners dels contribuents, afegint que els islamistes radicals sovint prioritzen l’educació com a focus on “aïllar els joves de la comunitat no religiosa” amb la fita de captar-los per Estat Islàmic.

Ranstorp també recorda que “la policia hauria de poder fer sonar l’alarma d’alguna manera i informar totes les autoritats” quan algú viatgi a Síria. Fent referència a un islamista convers suec, Michael Skråmo –ara Abdul Samad al Swedi–, qui va viatjar a Aleppo el 2014 junt amb la seva dona i els seus quatre fills per a lluitar amb un dels bastions d’Estat Islàmic mentre seguia percebent prestacions socials de Suècia pel valor de 4.300 corones sueques (l’equivalent a 417 euros).

La família de Skråmo, qui també ha aparegut en diversos vídeos propagandístics d’Estat Islàmic, sovint junt amb els seus fills i brandant un rifle d’assalt Kalashnikov, hauria estat vivint de donacions de 5.814 corones sueques mensuals (563,82 euros) –malgrat deure 6.671 lliures (646,93 euros) per impagament del seu habitatge de lloguer a Suècia. No obstant, segons el Göteborgs Tidning de Suècia, l’agència de benestar social sueca, Försäkringskaan, va trigar més d’un any en suspendre les ajudes socials després de la seva conversió a l’islamisme radical.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 703 lectors

Meme