Rússia: la companyia energètica russa RAO Nordic tanca el subministrament elèctric a Finlàndia al·legant que no ha rebut els pagaments

23 de maig de 2022

Rússia: la companyia energètica russa RAO Nordic tanca el subministrament elèctric a Finlàndia al·legant que no ha rebut els pagaments

Segons el lobbyista Jukka Leskelä, director general de l'Associació de la Indústria Energètica, que va dir que la mesura podria estar lligada a la possible incorporació de Finlàndia a l'aliança de l'OTAN

 
Redacció

Dimarts passat, 17 de maig de 2022, a Rússia, la companyia energètica russa RAO Nordic va tancar el subministrament elèctric a Finlàndia al·legant que no ha rebut els pagaments.

 
L'energia, moneda de canvi

RAO Nordic, una filial de la companyia energètica russa Inter RAO, va suspendre l'exportació d'electricitat el 14 de maig, segons un anunci fet per l'operador de la xarxa de transport elèctric nacional de Finlàndia, majoritàriament estatal, Fingrid. A la pràctica, la notificació significa que no hi haurà electricitat russa a Finlàndia de moment, va dir el director d'operacions de Fingrid Reima Päivinen a l'emissora estatal Yle.

Al voltant del deu per cent de l'electricitat de Finlàndia s'importa de Rússia, però Fingrid ha afirmat que les necessitats elèctriques dels finlandesos encara seran satisfetes encara que no s'importi electricitat de Rússia. En aquest sentit, RAO Nordic ha afirmat que el tancament està relacionat a causa dels problemes per rebre els pagaments per l'electricitat venuda al mercat, motiu pel qual les vendes directes o bilaterals d'electricitat importada de Rússia s'aturaran fins a nou avís.

Altres han plantejat preguntes sobre el moment del tancament de l'electricitat, inclòs el lobbyista Jukka Leskelä, director general de l'Associació de la Indústria Energètica, que va dir que la mesura podria estar lligada a la possible incorporació de Finlàndia a l'aliança de l'OTAN després que el president de Finlàndia Sauli Niinistö i la primera ministra Sanna Marin ho anunciessin.

 
En rubles o talls

La decisió de RAO Nordic de tallar el subministrament a Finlàndia arriba quan el gegant energètic rus Gazprom va anunciar que deixaria d'enviar gas exportat a Europa a través del gasoducte Yamal, que travessa Polònia per arribar a Alemanya, el major importador de gas rus a Europa.

D'altra banda, hi ha una prohibició de fer transaccions i pagaments a persones sota sancions. En particular, per a Gazprom, això vol dir la prohibició de l'ús d'un gasoducte propietat de (l'empresa polonesa) EuRoPol GAZ per transportar gas rus a través de Polònia, segons va declarar el representant de Gazprom, Sergey Kupriyanov.

A principis d'enguany, després de les sancions mundials després de la invasió russa d'Ucraïna, el president Putin va anunciar que les nacions 'no amigues' es veurien obligades a pagar l'energia en rubles en lloc d'euros o dòlars. Més tard, el banc Gazprom va anunciar un esquema per permetre als països dipositar euros i dòlars i el banc convertiria els diners en rubles i transferiria els rubles a un nou compte, que després s'utilitzaria per pagar l'energia.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 874 lectors

Meme