Resposta educativa contra l'acatament de la sentència pro-castellà del govern de Pere Aragonès (ERC): vaga a les escoles catalanes en defensa de la immersió lingüistica i el Síndic de Greuges adverteix del perill del bilingüisme

22 de març de 2022

Resposta educativa contra l'acatament de la sentència pro-castellà del govern de Pere Aragonès (ERC): vaga a les escoles catalanes en defensa de la immersió lingüistica i el Síndic de Greuges adverteix del perill del bilingüisme

La demanda principal del professorat és que el conseller d'Educació Josep Gonzàlez-Cambray (ERC) sigui el responsable del model lingüístic de tots els centres i no pas les direccions d'aquests

 
Redacció

Front a l'acatament de la sentència pro-castellà del govern de Pere Aragonès (ERC), la resposta educativa és una vaga a les escoles catalanes demà, dimecres 23 de març de 2022, en defensa de la immersió lingüistica, mentre que el Síndic de Greuges adverteix del perill del bilingüisme.

 
ERC no vol salvar el català

Demà dimecres hi ha convocada una altra jornada de vaga dels docents catalans en defensa del model d’immersió lingüística. Aquesta convocatòria unitària, en què els sindicats convocants són USTEC-STEs, SEPC, COS i Intersindical, s'adreça a tota la comunitat educativa a efectes de buidar les aules per protestar també per les condicions del personal d’administració i serveis, als centres públics i concertats.

D'altra banda, la demanda principal és que el conseller d'Educació Josep Gonzàlez-Cambray (ERC) sigui el responsable del model lingüístic de tots els centres i no pas les direccions d'aquests, atès que el govern de Pere Aragonès (ERC) ha acatat la sentència del TSJC que imposa un 25% de castellà a les escoles catalanes. Per tant, des del professorat es demana que el model que s’apliqui sigui únic, d’immersió total en català, i que la decisió d’aplicar-lo no hagi de dependre, en última instància, de les direccions escolars.

 
El bilingüisme amb el castellà mata el català

A tot això, ahir, dilluns 21 de març de 2022, el Síndic de Greuges va confirmar l’arraconament que pateix de mica en mica el català a les aules catalanes. En aquest sentit, el síndic Rafael Ribó ha presentat l'enquesta pròpia de la institució que confirma que el castellà ja és la llengua vehicular a les escoles catalanes amb un 33%.

En aquest sentit, el Síndic de Greuges adverteix del perill del bilingüisme: dins les aules, el castellà té una presència del 22%, però la seva presència al pati i al menjador és tan elevada que esdevé la llengua vehicular a l'escola en un 33%. Tanmateix, tot i que el català està per sobre del 60%, en realitat la llengua castellana guanya terreny i és cada cop més vehicular, circumstància que Ribó ha assegurat que si la sentència del 25% s'acaba aplicant, se superarà amb escreix aquest percentatge a les aules.

De fet, el Síndic també ha donat una altra dada important: l’ús del castellà com a llengua vehicular és més habitual pels professors on hi ha un entorn majoritàriament castellanoparlant, i els professors acostumen a impartir més matèries en català quan l’entorn és catalanoparlant. A més, als patis catalans el català té només una presència de 43%.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 785 lectors

Meme