Religió islàmica: la Generalitat implantarà l'assignatura als nens entre de 6 a 12 anys

3 de setembre de 2020

Religió islàmica: la Generalitat implantarà l'assignatura als nens entre de 6 a 12 anys

El Govern, amb Josep Bargalló (ERC) al capdavant de la conselleria d'Educació, cedeix amb la presència de l’islam a les aules

 
Redacció

Amb 564.055 musulmans a Catalunya, un augment del 25% des del 2014, i almenys un terç de les 283 mesquites del territori controlades per salafistes, el Govern de la Generalitat implantarà un pla pilot de religió islàmica a les escoles públiques dependents d’Educació. Concretament, durant el curs 2020-2021 i amb preferència en els primers cursos de Primària i l’ESO –entre nens de 6 a 12 anys– del Consorci d’Educació de Barcelona i els Serveis Territorials d’Educació al Baix Llobregat, Girona i Tarragona.

Segons es recull al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC), “correspon a la Comissió Islàmica d’Espanya (CIE) designar el professorat de la matèria de Religió Islàmica”, el qual haurà d’estar en possessió de la pertinent titulació. El conseller Josep Bargalló (ERC), a càrrec del Departament d’Educació, especifica que els “dos grans reptes” són els “drets de la llibertat religiosa i el manteniment de la cohesió social”. Aquest últim punt, en clara referència a les exigències de la CIE i de la Unió de Comunitats Islàmiques d’Espanya, que compta amb una branca a Catalunya,  perquè s’imparteixi l’assignatura de religió islàmica a les aules catalanes.

 
Les exigències i amenaces de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya

El 2014, el Pla Catalunya–Marroc pel període 2014–2017 de l’aleshores president de la Generalitat, Artur Mas, preveia introduir l’àrab i l’amazic o berber en horari lectiu, un dels subjacents objectius del qual era el “foment de participació de jovent desescolaritzat i/o en risc de marginació”. No obstant això, el pla va ser durament criticat per la Comissió Islàmica a causa de la implicació del Marroc, considerant que “l’ensenyament religiós islàmic a Espanya és competència de la Comissió Islàmica d’Espanya”. Afegint, segons va declarar-ne el president, Mounir Benjelloun, a El Mundo, que “Catalunya a dia d’avui pertany a Espanya, per tant, ha de complir aquest conveni de col·laboració”.

Al cap de diverses batusses entre la Generalitat i les entitats islàmiques a Catalunya, inclòs l’afegiment del menú halal a les escoles, fet també percebut pel Departament d’Ensenyament, el Govern cedeix amb aquest nou pla a la presència de l’islam a les nostres aules. Tot i així, no sense absència d’amenaces, que com va expressar a El Periódico el president de la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya el 2019, Mohamed El Ghaidouni, si el pròxim curs –ara el vinent, atenent al lapse de la pandèmia de la Covid-19– la Generalitat no garanteix classes de religió islàmica, les famílies musulmanes presentarien una denúncia als tribunals. En paraules d’El Ghaidouni, “només ens faran cas amb una sentència judicial”.

En la línia d’exigències, cal destacar també la reunió de la Unió de Comunitats Islàmiques d’Espanya (UCIDE) amb la delegada del Govern, Alba Campos (JxCat), a qui va exigir la concessió de permisos de residència i feina pels immigrants il·legals de la comunitat islàmica el passat gener. Sent necessari destacar que el Departament de Justícia i Afers Religiosos ha subvencionat la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya amb 18.921 euros entre 2018 i 2019.  Concretament, dues concessions pel total de 8.921 euros el 2018 a partir de la resolució GAH/902/2017, de 25 d’abril; afegint un any després, el 31 de desembre del 2019, 10.000 euros en qualitat d’un “conveni subvencional entre l’Administració de la Generalitat i la Unió de Comunitats Islàmiques de Catalunya.

Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 875 lectors

Meme