Port de la Selva: un municipi de l'Alt Empordà víctima de robatoris per romanesos

5 d'agost de 2020

Port de la Selva: un municipi de l'Alt Empordà víctima de robatoris per romanesos

Un total de set immigrants —entre sis comunitaris i un il·legal— van ser detinguts, segons informa el tinent alcalde Roger Pinart (JxCat)

 
Redacció

Al llarg de la setmana passada, la Guàrdia Municipal del Port de la Selva (Alt Empordà), junt amb els Mossos d'Esquadra, va detenir un total de set immigrants —entre sis comunitaris i un il·legal— per causes relacionades principalment amb el robatori. Va fer-ne ressò a les xarxes socials el tinent d’alcalde del municipi, Roger Pinart (JxCat), qui recentment va ser titllat de racista i xenòfob per haver anomenat “xusma” i “delinqüents en potència” un grup de joves que delinquia de forma reincident a Llançà  —i que, curiosament, eren immigrants, fet que el regidor selvatà desconeixia en aquell moment i que va comportar pressions de la CUP per suspendre’l del càrrec.


Detinguts per furts a domicilis de gent gran

La Guàrdia Municipal va detenir la setmana passada quatre immigrants comunitaris de nacionalitat romanesa “per furts a domicilis de gent gran”. Segons el tinent d’alcalde, es tracta de “dues parelles amb múltiples identificacions i diversos antecedents pels mateixos fets a la zona d’Osona, actualment desplaçats a la Costa per seguir delinquint”.

D’acord amb l’article 234 del Codi Penal, el furt es castiga “amb la pena de presó de sis a 18 mesos si la quantia del que s’ha sostret passa de 400 euros”. Afegint l’agreujant de l’entrada a un habitatge aliè, el qual, segons l’article 202.1, es castiga “amb la pena de presó de sis mesos a dos anys”.

 
Detingut per intent de robatori amb força a l’interior d’un domicili

Les autoritats del Port de la Selva també van detenir un altre immigrant il·legal, de nacionalitat marroquina, segons el tinent d’alcalde, “instal·lat aquí des de fa dos anys” i l’estat habitual del qual “és el de borratxo”, amb “múltiples causes pendents per robatoris, maltractaments i conducció amb el permís retirat”. El motiu de la detenció rau en un intent de robatori amb força a l’interior d’un domicili on el detingut diu tenir “una parella que viu amb una parella d’ancians”.

Pels delictes que en justifiquen la detenció, el Codi Penal preveu, a banda de les penes de l’article 202.1 per l’entrada a un habitatge aliè abans esmentat, la “pena de presó de dos a cinc anys” pel robatori amb força “en una casa habitada” d’acord amb l’article 241.1. Pel que fa a les causes pendents, el Codi Penal castiga el maltractament en l’article 173.2 amb la “pena de presó de sis mesos a tres anys”, i respecte la conducció “en cas de pèrdua de vigència del permís o llicència per pèrdua total dels punts”, l’article 384 imposa una “pena de presó de tres a sis mesos” o una “multa de 12 a 24 mesos” o “treballs en benefici de la comunitat de 31 a 90 dies”.

 
Detinguts per robatori amb força i intent d’atemptat contra l’autoritat

Finalment, van ser detinguts uns altres dos immigrants comunitaris, també de nacionalitat romanesa, per robatori amb força en interior de vehicles tant al Port de la Selva com a Roses. Segons Pinart, els detinguts que circulen “amb una furgoneta amb un doble fons” on emmagatzemen el material robat, i amb què durant “la fugida a tota velocitat pel mig del municipi” van intentar atropellar un guàrdia, “són residents a França i estan de ‘vacances’ per la Costa Brava”. A més a més, aquests delinqüents viatgen amb dos menors, de quatre i sis anys, els quals van prendre’s amb naturalitat la detenció dels presumptes pares o tutors.

El Codi Penal, doncs, imputa en l’article 240 “la pena de presó d’un a tres anys” pels casos de robatori “mitjançant la força en les coses per accedir o abandonar el lloc on aquestes es troben”. Sumant a això un presumpte atemptat contra l’autoritat per l’intent d’atropellament, castigat amb “les penes de presó d’un a quatre anys i multa de tres a sis mesos” segons l’article 550. Tot i així, es té constància que, en aquest cas, els immigrants detinguts han quedat en llibertat el mateix dia de la detenció.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 845 lectors

Meme