Plataforma per la Llengua, SEPC, USTEC-STES i Intersindical-CSC alerten de la caiguda de l'ús social del català: només el 14% dels alumnes de secundària i el 35% dels de primària el parlen al pati

16 de setembre de 2021

Plataforma per la Llengua, SEPC, USTEC-STES i Intersindical-CSC alerten de la caiguda de l'ús social del català: només el 14% dels alumnes de secundària i el 35% dels de primària el parlen al pati

S'impulsa una campanya de gran abast —que pivota sobre el sistema educatiu— amb la finalitat que arreli i augmenti l'expansió social de la llengua catalana i revertir així l'emergència lingüística

 
Redacció

La Plataforma per la Llengua (PxL), la Intersindical-CSC, el sindicat de professors USTEC-STES i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans alerten de la caiguda de l'ús social del català. Així mateix, l'ONG del català i els respectius sindicats han emprès una iniciativa per revertir aquesta emergència lingüística.

Es vol promoure la implicació d'educadors, famílies i de diferents agents socials a l'escola perquè el català recuperi l'ús social que havia tingut. Es tracta, per tant, d'una campanya de gran abast —que pivota sobre el sistema educatiu— amb la finalitat que arreli i augmenti l'expansió social de la llengua catalana.

 
El drama de la salut terminal del català

Mentre han aparegut en molts centres educatius de Barcelona i Catalunya un seguit de cartells i pancartes amb dades que ofereixen l'estat de salut de la llengua catalana, s'interpel·la l'espectador amb la pregunta "Segur que tenim una escola en català?".

Al seu torn, tal com consta un estudi de la Plataforma per la Llengua amb dades públiques del 2019, a les zones urbanes només el 14% dels alumnes de secundària i el 35% dels de primària el parlen al pati.

Paral·lelament, s'evidencia que als patis dels instituts públics del municipi de Valls, per exemple, tan sols el 40% de les converses són en català o que, per altra banda, els alumnes de quart d'ESO tenen més coneixements de castellà que de català a totes les àrees educatives.

Finalment, a Barcelona, s'alerta que tan sols el 53% dels joves de la capital de Catalunya domina el català.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 875 lectors

Meme