Narcís Garolera (filòleg) afirma: el bilingüisme no existeix, el català pateix diglòssia i hi ha un intent permanent de substitució lingüística

18 de juny de 2021

Narcís Garolera (filòleg) afirma: el bilingüisme no existeix, el català pateix diglòssia i hi ha un intent permanent de substitució lingüística

El catedràtic emèrit de llengua i literatura a la Universitat Pompeu Fabra Narcís Garolera assenyala que el castellà està substituint de manera irreversible el català en l’àmbit públic, institucional i privat, motiu pel qual el català es troba en la seva minorització terminal

 
Redacció

Narcís Garolera (UPF), catedràtic emèrit de llengua i literatura a la Universitat Pompeu Fabra, ha expressat la seva preocupació per l’estat de perill existencial del català en la seva conversa amb Sílvia Orriols, regidora i promotora d’Aliança Catalana i presentadora del podcast setmanal de La Santa Espina.

 
El català, en perill d'extinció

Ras i curt, Garolera ha afirmat que a Catalunya no existeix el bilingüisme, que el català pateix una diglòssia i que hi ha un intent permanent de substitució lingüística del català pel castellà. És a dir, hi ha un procés en marxa segons el qual el castellà substitueix el català en tots els àmbits de prestigi, fins a convertir la llengua en minoritària.

 
La immigració no esdevé catalanoparlant

Garolera també ha advertit que no tenim un model d’integració que asseguri la supervivència del català, atès que els immigrants no adopten el català com a llengua pròpia.

En aquest sentit, Ferran Piqué (FNEC), president de la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya compartia la tertúlia, i ha afirmat que Catalunya ha oblidat la tasca d’integrar la població nouvinguda. Així mateix, ha proposat repensar el model d'integració, perquè en cas contrari la nació catalana té els dies comptats.

 
El govern de la Generalitat no protegeix la llengua pròpia dels catalans

Piqué ha compartit amb Garolera que el català es troba desprotegit a nivell institucional, notablement a les universitats i escoles, afirmant que la Universitat Pompeu Fabra és avui tan castellanitzadora com en temps del franquisme. Per això, Piqué ha exposat que la FNEC lluita per revertir aquesta situació al món universitari.

Amb una estimació de tan sols un 36’1% de catalanoparlants habituals segons l’Idescat —amb les dades congelades des del 2018—, el futur de la llengua i la cultura catalana sembla ser l’extinció, tal i com ha afegit Sílvia Orriols, motiu pel qual la independència esdevé una necessitat vital, circumstància en què Garolera n’ha compartit el parer.

Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots fer servir tags i atributs HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 699 lectors

Meme