Marroc: els islamistes perden les eleccions després d'una dècada al poder d'ençà de la primavera àrab de 2011

9 de setembre de 2021

Marroc: els islamistes perden les eleccions després d'una dècada al poder d'ençà de la primavera àrab de 2011

Els liberals marroquins han obtingut el primer lloc a la cambra baixa amb 97 escons, liderats per l'actual ministre d'Agricultura, Aziz Ajanuch, mentre que els islamistes han passat de primera a vuitena força, amb només 12 escons

 
Redacció

Les eleccions marroquines d'enguany, 2021, han acabat amb el domini del partit islamista: els islamistes han perdut les eleccions després d'una dècada al poder d'ençà de la primavera àrab de 2011. Amb una participació del 50,30% (8,7 milions d'electors), el partit islamista Partit Justícia i Desenvolupament (PJD) ha patit una severa derrota en les eleccions legislatives celebrades al Marroc, les quals han brindat la victòria al partit centrista liberal Reagrupament Nacional d'Independents (RNI).

 
Com queda la cambra baixa marroquina?

Amb els resultats provisionals d'un 96% escrutat, segons comunica el ministre de l'Interior, Abdeluafi Laftit, el PJD ha passat del primer lloc a el vuitè lloc i ha aconseguit només 12 escons dels 395 de la Cambra de Representants (cambra baixa).


Al seu torn, el vencedor de les eleccions ha estat el RNI, en què els liberals han obtingut el primer lloc a la cambra baixa amb 97 escons, seguit dels altres liberals Partit Autenticitat i Modernitat (PAM), amb 82 escons, i del nacionalista i històric Partit Istiqlal (PI), amb 78 escons, mentre que el PJD ha quedat amb 12 escons, respecte dels 125 que va obtenir el 2016.


 
Qui encapçala el partit liberal marroquí?

El partit guanyador, conformat per empresaris i alts responsables de l'administració marroquina, està liderat per l'actual ministre d'Agricultura, Aziz Ajanuch, el segon home més ric de país després del rei, i qui ara haurà buscar aliances per formar govern i arribar a els 198 escons que conformen la majoria absoluta.

Ajanuch compareixerà aquest migdia, 9 de setembre de 2021, en conferència de premsa a efectes de comentar la seva victòria. Així mateix, ja ha compartit que els marroquins volen una alternativa política i així l'han votada.

 
Llàgrimes de cocodril dels islamistes

Els dirigents islamistes del PJD han denunciat per la seva banda un suposat frau electoral, al·legant una compra massiva de vots que, segons han anunciat, ja han posat en coneixement de la justícia, i han protestat perquè indiquen que no els van facilitar les actes de les votacions de les diferents meses electorals.

Per altra banda, les eleccions de la Cambra de Representants marroquina s'han produït després d'una reforma de la llei electoral aprovada el proppassat mes de març en la qual es va eliminar la barrera de el 3% de vots per obtenir escons, així com la manera en què es reparteixen, motiu pel qual s'ha traduït en una pèrdua d'escons per als partits més grans.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 843 lectors

Meme