Maria Teresa Cabré (IEC) adverteix que la demografia i la pèrdua d'atractiu laboral han afectat molt negativament la salut del català

21 de juny de 2021

Maria Teresa Cabré (IEC) adverteix que la demografia i la pèrdua d'atractiu laboral han afectat molt negativament la salut del català

Mentre denuncia que el català ja no sigui indispensable per guanyar-se la vida com sí ho era als anys vuitanta, Maria Teresa Cabré, qui serà la nova presidenta l'IEC el setembre vinent, lamenta que l’Institut d’Estudis Catalansen no sigui encara una estructura d’Estat

 
Redacció

Diumenge, 13 de juny de 2021, en una entrevista amb El País, qui serà la nova presidenta de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) el setembre vinent, Maria Teresa Cabré, va criticar el Govern de la Generalitat de Catalunya carregant contra el processisme que exclusivitza una discussió deixant de banda qüestions com la llengua.

Per aquest motiu, els plans de Cabré al capdavant de l’entitat pretenen com a un dels objectius a assolir convertir l’IEC en una estructura d’Estat recuperant la influència sobre les decisions de la política catalana.

 
Què afecta la salut del català?

Tanmateix, segons analitza Cabré, la demografia i la pèrdua d'atractiu laboral actuals han afectat molt negativament la salut del català, alhora que han activat un canvi en el sistema de valors i del prestigi —que ara acota el català en determinats sectors i no s’entén necessari en d’altres.

En aquest sentit, Cabré denuncia que el català ja no sigui indispensable per guanyar-se la vida com sí ho era als anys vuitanta. Una visió que també comparteix l’escriptor i divulgador lingüístic Enric Gomà considerant que el món laboral és una “via de supervivència clau pel català”.

 
Tret al peu

Tot i així, l’objectiu de Cabré topa amb un mur erigit per la mateixa Generalitat de Catalunya, que crea altres estructures d’assessorament mitjançant membres del mateix Govern sense independència partidista.

Així mateix, Cabré lamenta que l’IEC no pot ser un centre d’alta recerca per manca de personal i de diners, atès que sols la Diputació de Barcelona el finança sense ajuda ni per part de la Generalitat ni de les tres diputacions restants.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 843 lectors

Meme