Luxemburg: el TJUE avala que es prohibeixi l'ús del vel islàmic a les administracions públiques europees

11 de desembre de 2023

Luxemburg: el TJUE avala que es prohibeixi l'ús del vel islàmic a les administracions públiques europees

A una treballadora de l'administració comunal d'Ans, municipi proper a la ciutat de Lieja, a Valònia, se li va prohibir portar el vel islàmic a la feina, i ara el Tribunal de Justícia de la Unió Europea confirma que l'administració ha de ser neutre

 
Redacció

Dimarts 28 de novembre de 2023, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), el màxim òrgan de Justícia comunitari, fa costat a la decisió de l'ajuntament valona d'Ans de prohibir a una treballadora de l'administració pública l'ús del vel islàmic al seu lloc de feina.

 
Valònia, lliure de vel islàmic a l'administració pública

A tot això, l'organisme ha establert que està justificat que l'Administració Pública imposi una política d'estricta neutralitat a la indumentària. Per aquesta raó, el consistori va canviar el seu reglament intern perquè llurs treballadors haguessin de mantenir sempre un codi d'estil que preservi el fet neutral, com per exemple prohibir portar els símbols que fessin proselitisme, és a dir, senyals amb la intenció de publicitar consignes religioses, filosòfiques o polítiques; al seu torn, tampoc no permetia portar signes que revelessin conviccions ideològiques o religioses, fins i tot en aquells treballadors que no estiguessin en contacte directe amb el públic.

D'altra banda, la treballadora va decidir demandar l'ajuntament d'Ans davant el Tribunal Laboral de Lieja perquè considerava que la decisió era discriminatòria i que anava en contra de la seva llibertat religiosa. Això no obstant, fruit que els jutjats dels països que conformen la Unió Europea, com el de Lieja, poden preguntar al TJUE sobre els dubtes que tenen de com aplicar les normes comunitàries, així mateix va actuar el Tribunal Laboral de la ciutat valona i va consultar al TJUE dues qüestions: la primera, si la prohibició per part de l'empresa pública de fer servir el vel es considerava una discriminació, i la segona, si va patir un tracte especialment discriminatori pel fet de ser dona. Finalment, el TJUE ha resolt els dos dubtes responent que en cap cas no hi havia discriminació; és a dir, en primer lloc, permet la prohibició de manera general i indiferenciada de mostrar símbols que revelin conviccions filosòfiques o religioses només en el cas que les administracions públiques vulguin establir un entorn administratiu totalment neutre, i, en segon terme, la cort europea subratlla que, tot i així, la restricció ha de ser adequada, necessària i proporcionada.

A més, quant a la segona qüestió que va plantejar el tribunal liejenc, el TJUE li respon que tampoc no considera que hi hagi una discriminació concretament per ser dona. Per tant, la justícia europea permet a l'ajuntament d'Ans prohibir l'ús del vel islàmic, tant en el cas concret d'aquesta dona com en els casos posteriors. I en tot cas, el tribunal comunitari apunta que els jutjats de cada país s'han d'assegurar que es compleixin les exigències per fer aquestes prohibicions; això vol dir que la mesura amb què es restringeixi l'ús de peces religioses sigui adequada, necessària i proporcionada. D'aquesta manera, la darrera paraula de si aquesta prohibició és discriminatòria o no la tindran els jutjats dels estats membres.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 874 lectors

Meme