Lukashenko, l'últim dictador d'Europa: crònica del frau electoral a Bielorússia

12 d'agost de 2020

Lukashenko, l'últim dictador d'Europa: crònica del frau electoral a Bielorússia

La principal candidata de l'oposició, Svetlana Tikhanovskaya, va obtenir el 9,9% dels vots; la dictadura, el 80%

 
Redacció

És difícil creure que Alexander Lukashenko, president de Bielorússia, podrà conservar el seu sobrenom gairebé afectuós de Batka (pare), després de la seva reelecció el passat diumenge 9 d'agost de 2020 en una votació presidencial manipulada ―pràcticament una farsa― que va provocar protestes violentes als carrers d’arreu del país. I malgrat les afirmacions sobre la seva fuga, “l’últim dictador d’Europa” va sobreviure la nit de la revolta. Tot i que el seu règim s’apropa a la seva fi.

Lukashenko ha presidit Bielorússia des del 1994 i, sota el seu govern, el país ha continuat sent un estrany híbrid capitalista-soviètic. Encara hi ha carrers amb el nom de Marx, la policia de seguretat política s’anomena KGB i les grans empreses estatals dominen gran part de l’economia, tot i que també hi ha un creixent esperit d’emprenedoria. El seu control personal del país ha estat basat en les eines clàssiques del dictador: forces de seguretat lleials i extensives, una elit amb més per guanyar de la seva supervivència que no pas d’una fugida i una població que subscriu l'estabilitat a canvi de docilitat ―sense perspectives d’èxit si se’n resisteixen.

 
Una oposició esperançadora

Lukashenko només va tenir un vertader rival en les eleccions: Svetlana Tikhanovskaya, una dona de 37 anys que va decidir presentar-se com a candidata quan el seu marit va ser arrestat per postular-se contra Lukashenko. Svetlana no tenia experiència política ni cap manifest més enllà de voler enderrocar el Batka i celebrar unes eleccions noves, lliures i justes. No obstant això, va demostrar ser una candidata inesperadament popular, amb un autodomini, un coratge i un missatge dels quals va fer-se’n ressò els bielorussos que ja n’havien tingut prou.

Lukashenko, de 65 anys, semblava menys confiat durant aquestes eleccions i, en certes ocasions, visiblement incòmode. Les seves afirmacions que “forces estrangeres” estaven rere l’oposició política, afegint-hi la detenció de 33 mercenaris russos aparentment en direcció a l’Àfrica amb motiu d’un presumpte complot infame, van ser contraproduents i extravagants. La campanya electoral de Tikhanovskaya, junt amb senyals de consternació i divisió dins del règim, van permetre al poble de Bielorússia imaginar un futur sense Lukashenko.

 
El frau i la presumpta desaparició de Tihanovskaya

Per conseqüent, el dictador va articular tots els ressorts de coerció. Minsk va esdevenir un camp armat quan els antiavalots i les unitats de l’exèrcit hi van ser dutes d’arreu del país. Després d’un dia de manipulació electoral intensa i evident, observadors independents amb l’accés denegat i vots comptats en secret, es va anunciar que Lukashenko no només havia guanyat les eleccions, sinó que havia triomfat amb un 80% dels vots envers el 9,9% de Tihanovskaya.

L’escala de violència en les protestes era predictible. La pregunta és què succeirà d'ara endavant. Si es contenen les manifestacions, les forces de seguretat es mantenen lleials i l’elit roman unida, aleshores Lukashenko probablement resistirà. Especialment, davant dels dubtes respecte la presumpta desaparició de Tihanovskaya dies després de les eleccions, malgrat descobrir que es troba refugiada a Lituània. Tot i així, això tan sols endarrereix l’inevitable.

Mentrestant, la Unió Europea condemnarà la violència i el frau, però en quin grau imposarà sancions greus i tractarà de fer caure Lukashenko? A més, hi ha rumors que alguns del membres del Servei d’Acció Exterior de la UE creuen els dits perquè Lukashenko pugui recuperar el control a fi d’eludir l’obligació d’abordar-ne el dilema. Definitivament, els dies del Batka potser no han acabat encara.
Font: The Spectator
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 845 lectors

Meme