Lituània: Margiris Abukevicius, vice-ministre de Defensa lituà, adverteix als seus ciutadans que no facin servir els telèfons Xiaomi per evitar la censura comunista que incorporen els aparells

23 de setembre de 2021

Lituània: Margiris Abukevicius, vice-ministre de Defensa lituà, adverteix als seus ciutadans que no facin servir els telèfons Xiaomi per evitar la censura comunista que incorporen els aparells

El dispositiu 1810.HK de la marca xinesa Xiaomi té la capacitat de censurar els resultats de cerca a Internet com per exemple "Tibet lliure", "Visca la independència de Taiwan" o "moviment democràtic”

 
Redacció

Abans-d'ahir, dimarts 21 de setembre de 2021, el ministeri de Defensa de Lituània va comunicar que els telèfons Xiaomi venuts a Europa, com el dispositiu insígnia de la marca xinesa 1810.HK, tenen la capacitat de censurar o bloquejar els resultats de cerca a Internet com per exemple "Tibet lliure", "Visca la independència de Taiwan" o "moviment democràtic”. Al seu torn, el ministeri de Defensa lituà adverteix als seus ciutadans que no facin servir els telèfons Xiaomi per evitar la censura comunista que incorporen els aparells.

 
Lituània adverteix de l'amenaça comunista xinesa

En aquest sentit, un informe del Centre Nacional de Seguretat Cibernètica del Ministeri de Defensa lituà va extensible l'advertiment no només per a Lituània en particular sinó també en general per a tots els països que utilitzen equips Xiaomi. De fet, en declaracions als periodistes de Vílnius, el viceministre de Defensa, Margiris Abukevicius, ha ditReuters que la recomanació lituana és no comprar telèfons xinesos nous i desfer-se dels ja adquirits el més ràpidament possible.

Així mateix, el citat informe constata que actualment almenys 449 terminals xinesos estan censurats per les aplicacions del sistema Xiaomi, inclòs el navegador d'Internet per defecte del telèfon. De fet, l'organisme de ciberseguretat ha assenyalat que la llista de frases prohibides s’actualitza contínuament. A més, una altra preocupació del govern lituà és que s'ha comprovat que el telèfon Xiaomi envia missatges xifrats lituans a un servidor de Singapur..

 
Trump ja ho va dir

Les preocupacions de seguretat sobre la tecnologia xinesa han estat habituals durant l'administració Trump, la qual ja va advertir el Regne Unit l'any passat, 2020, que Huawei té la capacitat de construir portes posteriors a les seves xarxes 5G per utilitzar-les en espionatge.

Això no obstant, les tensions han augmentat entre Lituània i la Xina d'ençà que el país lituà, membre de l’OTAN, va decidir al maig d'enguany, 2021, retirar-se del grup 17 + 1 de països de l’Europa de l’Est, que intentaven augmentar la despesa en infraestructures de cinturons i carreteres xinesos a l’antic bloc soviètic.

 
Diplomàcia lituana pro-Taiwan

Les relacions diplomàtiques entre Lituània i la Xina es van agreujar després que Lituània fes el pas audaç d’obrir una ambaixada de facto taiwanesa, raó per la qual es va enfurismar el govern comunista de Pequín, el qual encara reclama Taiwan tot i que la nació insular tingui el seu propi govern, moneda i cultura.

Per altra banda, el proppassat agost, el Partit Comunista Xinès va decidir recuperar el seu ambaixador de Vílnius i el diari estatal Global Times fins i tot va amenaçar amb entrar en guerra amb Lituània per aquest afer, deixant per escrit que la Xina no permetrà que Lituània esdevingui un exemple per a altres països i intentant prohibir que alguns països europeus no pensin en utilitzar la qüestió de Taiwan com a palanca contra la Xina. Per aquest motiu, el diputat lituà Dovilė Šakalienė va dir que el seu país no respon bé a les amenaces i que fa més de mig segle que els lituans estan acostumats a les amenaces sota la bota soviètica.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 783 lectors

Meme