L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) contra el català: imposa el 'catanyol' i aniquila els accents diacrítics

17 de desembre de 2020

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) contra el català: imposa el 'catanyol' i aniquila els accents diacrítics

El 2021 finalitzarà el període de normalització i d’implementació del 'catanyol' malgrat el refús de filòlegs com Josep Maria Virgili o el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes Joan Veny

 
Redacció

L’any 2016, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va arremetre contra la llengua catalana i el llegat del 1918 de Pompeu Fabra en aprovar l’eliminació de 135 accents diacrítics, restant-ne a la llista tan sols 15 mots. Una decisió que, junt amb d’altres i formant part de la mal anomenada “nova ortografia”, s’empara en la premissa que “la llengua evoluciona”. Dit d'una altra manera, el català perd l'autenticitat i comença el camí irreversible per semblar 'catanyol'.

L’escomesa, defensada per la presidenta de la Secció Filològica de l’IEC, Maria Teresa Cabré, el president de l’Institut Joandomènec Ros i el responsable d’Ortografia Vicent Pitarch, va resoldre’s amb només una abstenció provinent del departament de Cabré. Destacant l’oposició del lingüista mallorquí Joan Veny a la reforma, qui és també Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.


Decisió unilateral i  de “sentit comú”?

Segons va esmentar Cabré a Vilaweb el mateix any, i sense cap mena de comunicació amb professors o escoles, i tampoc amb escriptors, correctors i traductors, el polèmic atac contra els diacrítics va orquestrar-se per “sentit comú” i “perquè els nens no se’ls aprenien”.

Paradoxalment, i representant una entitat que aparentment vetlla per la llengua amb un total de 15’7 milions euros en subvencions des del 2016 segons el RAISC, reconeixent que “la llengua catalana perd estructures genuïnes, molt lèxic i fraseologia”.

Tot i així, la reforma ortogràfica, publicada el 2017, obria un període de normalització i d’implementació que finalitzarà el 2021. Un cop molt dur contra la llengua catalana, amb només un 36,1% de parlants habituals segons l’Idescat del 2018, els catalanoparlants i fins i tot filòlegs com Josep Maria Virgili que ens oposem contra la dissolució encoberta de la nostra llengua.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 875 lectors

Meme