L’escriptor Enric Gomà considera que ‘el català hauria de ser necessari per guanyar-se la vida’

18 de març de 2021

L’escriptor Enric Gomà considera que ‘el català hauria de ser necessari per guanyar-se la vida’

Confirmant que amb l’arribada d’un milió i mig d’immigrants ‘era impossible que no baixéssim’ al 36% de catalanoparlants, Gomà assegura que el bilingüisme ‘és un benefici pel castellà i un perjudici pel català’

 
Redacció

Dissabte passat, 13 de març de 2021, en una entrevista concertada amb El Nacional, l’escriptor, guionista i divulgador lingüístic Enric Gomà va esclarir diverses qüestions i claus per a blindar el català. Entre d’altres, i pel que fa als parlants habituals de català, confirmant que amb l’arribada d’un milió i mig d’immigrants “era impossible que no baixéssim” al 36% de catalanoparlants. Tot assegurant que, “si en vénen un milió i mig més, baixarem al 26%”.

 
El bilingüisme mata

Tanmateix, Gomà considera que el bilingüisme “és un benefici pel castellà i un perjudici pel català”, atès que enceta tics de subordinació lingüística “instal·lant la idea de què la llengua societària és el castellà”. A fi de revertir la circumstància, Gomà proposa que, com a requisit, “el català hauria de ser necessari per guanyar-se la vida”, sent el món laboral una “via de supervivència clau pel català”.

 
Mantenir l'autenticitat del català

Quant a la debatuda evolució del català, Gomà entén que, malgrat que “no s’ha d’obrir la porta als calcs del castellà” —car farà desaparèixer la llengua— cal incorporar expressions pròpies de la societat i la idiosincràsia catalanes, com ara expressions col·loquials amb vigència de cinquanta anys o més. Perquè, del contrari, el bilingüisme “implanta la llengua que és comuna”, el castellà.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 785 lectors

Meme