L'acord entre Sèrbia i Kosovo: nou èxit de Trump per la pau, la seguretat i la prosperitat

7 de setembre de 2020

L'acord entre Sèrbia i Kosovo: nou èxit de Trump per la pau, la seguretat i la prosperitat

Trump ha supervisat a la Casa Blanca l'Acord Belgrad-Pristina entre el president serbi Vučić i el primer ministre kosovar Hoti

 
Redacció

El 2013, Sèrbia i la seva antiga província de Kosovo, que va independitzar-se el 2008, van comprometre’s a establir un diàleg patrocinat per la Unió Europea amb l’objectiu de resoldre’n les qüestions conflictives, malgrat que l’anomenat Tractat de Brussel·les no va ser signat per cap de les dues parts. Així, el 2018, les tensions entre ambdós països van augmentar quan el parlament de Kosovo va votar per aprovar la creació d’un exèrcit de 5.000 efectius, una setmana després que el primer ministre servi suggerís que aquesta activitat podria provocar la intervenció militar de Belgrad. Moviments que tindrien com a fita prendre’s territori mútuament.

El mateix any, mentre el Regne Unit i Alemanya es postulaven contra els canvis fronterers, els EUA van mostrar-se a favor si n’existís un acord.

Dos anys després, l’Acord Belgrad-Pristina va ser segellat en una visita conjunta a la Casa Blanca divendres passat, quan Donald Trump va supervisar el pacte per a normalitzar les relacions econòmiques entre els dos països. I aconseguint, a més, que Kosovo, un dels principals països musulmans que no havia reconegut encara l’Estat israelià, reconegui Israel i que Sèrbia en traslladi l’ambaixada a Jerusalem el juliol de 2021. Un altre èxit internacional de Trump després de l’acord entre els Emirats Àrabs Units i Israel.


“Un altre compromís històric” després de l’Acord d’Abraham

En un comunicat, Trump va expressar-se complagut “d’anunciar un altre compromís històric” mitjançant el qual “Sèrbia i Kosovo s’han compromès cadascun amb la normalització econòmica”. Després “d’una història violenta i tràgica i anys de negociacions fallides”, l’Administració Trump “va proposar una nova forma de tancar la ferida” advocant per “la creació de llocs de treball i el creixement econòmic”. Fet pel qual Sèrbia i Kosovo “van poder aconseguir un avenç real en la cooperació econòmica en una ampla gama de qüestions”.

Trump ha confessat que “ha estat necessària una gran valentia per part del president Aleksandar Vučić de Sèrbia i del primer ministre Avdullah Hoti de Kosovo per embarcar-se en aquestes converses” viatjant a Washington “per a concretar-ne els compromisos”. D’acord amb el president, “en fer-ho, han fet que els seus països, els Balcans i el món siguin més segurs”. Desitjant “veure prosperar Sèrbia i Kosovo” mentre els EUA i els dos països treballen junts en “la cooperació econòmica en la regió en un futur”.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 705 lectors

Meme