L'acord de pau entre Israel i els Emirats Àrabs: un èxit de Trump

15 d'agost de 2020

L'acord de pau entre Israel i els Emirats Àrabs: un èxit de Trump

Un pas significatiu cap a la construcció d'un Orient Mitjà més pacífic, segur i pròsper

 
Redacció

Israel i els Emirats Àrabs Units (EAU) van anunciar dijous que normalitzaran les relacions diplomàtiques, forjant així una nova relació entre ambdós països. Una mesura que remodela l’ordre de la política d’Orient Mitjà des de la qüestió palestina fins la lluita contra l’Iran. Segons l’anomenat Acord d’Abraham, que Donald Trump va ajudar a negociar amb el suport dels Emirats Àrabs Units, Israel suspendrà la declaració de sobirania sobre les àrees de Cisjordània tal com s'havia previst al pla dels EUA el gener de 2020.

Israel havia signat acords de pau amb Egipte el 1979 i Jordània el 1994, però els Emirats Àrabs, junt amb la majoria de la resta de nacions àrabs, no van reconèixer Israel i no n’havien tingut relacions diplomàtiques o econòmiques fins ara. Esdevenint el primer país del Golf Pèrsic en arribar a un acord així amb l’estat jueu, el qual permetrà als dos països “traçar un nou camí que desblocarà el gran potencial en la regió”. Tanmateix, l’acord també reforçarà l’oposició al poder de l’Iran sobre la zona, fet que els EAU, Israel i els EUA entenen com la principal amenaça a l’Orient Mitjà, assolat pel conflicte que promou la teocràcia anti-occidental iraniana.

 
Un punt positiu més per a Trump

El president Donald Trump, qui assegura la discussió actual d’acords similars amb altres països de la zona, considera que l’Acord d’Abraham ―que tothom va qualificar “d’impossible”― uneix a “dos dels socis més propers i capaços dels EUA a la regió” i que representa “un pas significatiu cap a la construcció d’un Orient Mitjà més pacífic, segur i pròsper”.

Sheikh Mohammed bin Zayed, el príncep hereu d’Abu Dhabi i vice-comandant de les Forces Armades dels EAU, va declarar que els Emirats Àrabs continuaran sent un ferm partidari del poble palestí, el qual espera crear un estat independent en l’ocupada Cisjordània, Gaza i Jerusalem Est, i que l’acord manté la viabilitat d’una solució duradora de dos estats pel conflicte entre Israel i Palestina.

I quant a Israel, el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu va expressar que l’acord conduiria a una “pau total i formal” amb els Emirats Àrabs Units i va manifestar la seva esperança en què altres països en segueixin l’exemple. L’acord també comportarà que Israel accedeixi a la petició de Trump “d’esperar temporalment per la promesa d’annexió.


Detractors de la pau

D’altra banda, el president de Palestina, Mahmoud Abbas, va rebutjar l’acord, el qual va sorprendre als líders palestins. Mitjançant un portaveu, va titllar l’Acord d’Abraham de “traïció a Jerusalem, Al-Aqsa (mesquita, el tercer santuari més sagrat de l’islam) i la causa palestina”. I a Gaza, Fawzi Barhoum, portaveu del grup terrorista islamista Hamàs, va comentar que “la normalització és una punyalada per l’esquena de la causa palestina i només serveix a l’ocupació israeliana”.

L’Iran considera que l’acord no assegurarà la pau a la regió. Hossein Amir-Abdollahian, assessor especial del president del parlament iranià, va piular que “el comportament d’Abu Dhabi manca de justificació, s’enfronta a la causa palestina. Amb aquest error estratègic, els Emirats Àrabs Units es trobaran sota el foc del sionisme”.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 874 lectors

Meme