La Policia Marítima dels Mossos: un acte simbòlic o una realitat?

28 de juliol de 2020

La Policia Marítima dels Mossos: un acte simbòlic o una realitat?

La nova Policia Marítima, en cas d'assolir les competències, cobrirà més de 800km del litoral de Catalunya

 
Redacció

Finalment i després de l’endarreriment provocat per la pandèmia de la COVID-19, ahir els Mossos d’Esquadra van presentar públicament la nova unitat de la Policia Marítima, que , incorporant una trentena d’efectius policials, assumirà les funcions en l’espai marítim des dels ports de Palamós, Vilanova i la Geltrú i l’Ametlla de Mar. Estenent-ne l’àmbit d’actuació a totes les àrees portuàries de Catalunya i comptant, de moment, amb tres embarcacions de dotze metres d’eslora i una capacitat d’unes 10 persones sota un pressupost d’1,2 milions d’euros.

Es tracta d’una divisió de la nostra policia a la qual s’hi afegiran els 17 mossos que operen des de la Unitat Aquàtica del cos de Mossos d’Esquadra ―sent així un total de 49 efectius policials― i que, malgrat l’exclusivitat de la Guàrdia Civil del Mar en el litoral i segons la Generalitat, “tindrà competències tant en aigües marítimes interiors com a la resta del mar territorial de Catalunya”. Cobrint així més de 800km del litoral català.

 
3 anys de demora

Malgrat l’anunciament de la posada en marxa d’aquesta unitat, el desplegament de la Policia Marítima es demorarà 3 anys, sent l’estiu del 2021 la fase d’ampliació de la plantilla amb un procés de selecció. La decisió, però, ha vingut donada, entre d’altres, a causa que la Guàrdia Civil del Mar es va fer càrrec d’un cadàver mutilat i tirotejat al riu Ebre, allunyant la policia nacional de Catalunya d’un cas esdevingut al territori català.

En aquest sentit, les missions fonamentals de la Guàrdia Civil del Mar, segons el Reial Decret 246/1991, de 22 de febrer, abasten els àmbits judicial, fiscal, administratiu, operacions en l’estranger i cooperació estatal. D’altra banda, la Policia Marítima tindria per funcions la vigilància, la protecció i l’auxili, la denúncia de les infraccions administratives, la inspecció i control dels entorns naturals, el salvament marítim i la col·laboració i auxili mutu amb altres forces i cossos de seguretat.

 
A l’espera de la regularització

Segons va expressar al febrer el conseller d’Interior, Miquel Buch, la idea d’aquesta unitat marítima és la d’assumir, “com no podia ser d’altra manera, les funcions en l’àmbit marítim que per llei li corresponen” als Mossos d’Esquadra. És, doncs, una notícia positiva per la seguretat integral dels catalans, però ara resta esperar si aquest desplegament serà efectiu, amb totes les garanties i l’empara legal que li pertoquen, o bé si es tractarà d’un altre acte simbòlic processista més per estimular la falsa sensació de Catalunya com a nació normal que exerceix la seva independència.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 845 lectors

Meme