La delinqüència al Raval: el Síndic se'n renta les mans i Colau no la resol

27 de juliol de 2020

La delinqüència al Raval: el Síndic se'n renta les mans i Colau no la resol

Una carta remesa als veïns pel Síndic de Greuges de Catalunya dóna falsament per solucionats els problemes al carrer de l’Om

 
Redacció

El passat dissabte, durant el matí del 25 de juliol, va tenir lloc una ganivetada al carrer de l’Om, epicentre de la delinqüència al Raval (Barcelona) els problemes del qual recorren un ample espectre crimina d’ocupacions il·legals i narcotràfic (concretament, al portal número 9 del mateix carrer) amb les conseqüents baralles ―i incendis inclosos― entre bandes i un inesgotable etcètera. En el moment de contactar la redacció de LSE amb un dels veïns afectats, els ocupes il·legals de l’esmentat portal número 9 tractaven d’ocupar-ne el número 5, el qual constituiria ja el tercer del total de pisos ocupats pels mateixos criminals.

Les constants queixes dels veïns no han aconseguit fer front a la delinqüència del carrer, malgrat els persistents avisos a la Guàrdia Urbana de Barcelona. De fet, una carta proporcionada pel veí afectat, remesa pel Síndic de Greuges de Catalunya i a la que La Santa Espina n’ha tingut accés, dóna falsament per solucionats els problemes al carrer de l’Om.

Documentació gràfica aportada per un dels veïns afectats
La resposta del Síndic de Greuges de Catalunya

Segons la carta del Síndic de Greuges ―que, a més, recopila les queixes dels veïns per “conflictivitat veïnal i incivisme, problemes de manteniment, inadequat ús dels espais comuns, ocupacions il·legals d’habitatges i connexions irregulars als subministraments, tràfic de drogues, entre d’altres”― la resposta de l’Ajuntament de Barcelona és la d’un “extens informe en què es detalla el pla d’intervenció, denominat Pla de Gestió Integral Qualitativa de la promoció Om-Arc del Teatre”, recordant que el pis ocupat i més conflictiu pertany a l’Ajuntament, “per donar solució a les diverses problemàtiques” objecte de la queixa del veïnat.

Justificant el Pla, les actuacions dutes a terme per donar solució a aquests problemes passen per “4.918kg d’objectes retirats i 15 vehicles”, així com “també s’ha reforçat la comunicació i els avisos, amb amonestacions directes als responsables, envers l’adequada utilització dels espais comuns”. Altres mesures impliquen la col·locació de “reixes separadores en el terrat entre comunitats”, la gestió de “277 comunicacions d’avisos i/o incidències en zones comunitàries” amb “184 actuacions de reparació”, “tres actuacions de neteja intensiva” i d’altres que, tot i la intenció, no erradiquen el problema.

 
Solucions insuficients i a curt termini

Pel que fa a les ocupacions il·legals, l’informe de l’Ajuntament de Barcelona que adjunta el Síndic de Greuges de Catalunya en la carta als veïns esmenta que “l’Ajuntament té establert un protocol per activar el desallotjament si l’ocupació es detecta en les primeres 72 hores”. En cas contrari, “s’inicien els expedients contenciosos” la llargada i ineficiència dels quals és amplament coneguda, lamentada i patida per tots. Mentrestant, els narcotraficants, en paraules d’un dels veïns afectats, es dediquen a plantar “cadires que utilitzen per seure i fer vida al portal mentre increpen”, a més d’obstaculitzar la porta i “cedir el pas segons si és veí o no”.

Malauradament, aquestes actuacions resulten una mera solució a curt termini. Mentre el Síndic de Greuges informa que es fa càrrec i corrobora que “l’edifici on viviu es troba afectat per tota una sèrie de problemàtiques de diferent naturalesa que pertorben el dret al descans i a l’exercici pacífic i segur del dret a l’habitatge de les persones que hi viuen”, alhora se’n renta les mans. Donant per finalitzades les seves actuacions “un cop comprovat que l’Ajuntament de Barcelona està actuant, a través de diverses vies, per donar solució a les diverses problemàtiques” denunciades pels veïns del carrer de l’Om.

Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 875 lectors

Meme