Josep Manel Ximenis, ex-batlle d’Arenys de Munt i impulsor de 1a consulta del 13 de setembre de 2009: 'Després de l'1-O els polítics processistes es van rendir'

29 de juliol de 2021

Josep Manel Ximenis, ex-batlle d’Arenys de Munt i impulsor de 1a consulta del 13 de setembre de 2009: 'Després de l'1-O els polítics processistes es van rendir'

Amb Sílvia Orriols, Josep Manel Ximenis i Marc Gafarot han denunciat l’engany processista, el col·laboracionisme dels mitjans de comunicació i la manca de responsabilització dels dirigents processistes

 
Redacció

Sílvia Orriols, regidora i promotora d’Aliança Catalana i presentadora del podcast setmanal de La Santa Espina, s’ha referit a les declaracions de Carme Forcadell (ERC) en una entrevista a RAC1, com a una “confessió de frau polític”.

L’ex-presidenta del Parlament admetia que el 2017 no hi havia cap pla per declarar i exercir la independència, i tot seguit pretenia desvincular-se de l'engany processista, ignorant les seves pròpies responsabilitats i posició institucional en aquell període.

 
L’engany dels partits

A la tertúlia hi ha participat Josep Manel Ximenis, batlle municipal d'Arenys de Munt del 2011 al 2013 i impulsor de la primera consulta popular per a la independència de Catalunya el 13 del setembre del 2009. Així mateix, Ximenis ha valorat l’actuació dels partits institucionals negativament.: “Això va ser un engany” ha afirmat, remarcant també que el referèndum del Primer d’Octubre va fallar perquè els polítics es van rendir, menystenint l’esforç dels catalans.

Ximenis, a més, ha explicat que els dirigents processistes embolcallen la independència rere molts altres objectius per estroncar l’independentisme i perpetuar els seus propis interessos electorals. Ha afirmat, per tant, que cal arribar al raonament que Catalunya és una colònia espanyola, i que hi ha catalans que col·laboren amb el colonialisme espanyol:

 
La Generalitat i els mitjans de comunicació, còmplices

El politòleg Marc Gafarot ha coincidit amb el diagnòstic de Ximenis. Gafarot, qui va treballar per la Generalitat quant a les relacions internacionals per Catalunya abans dels fets del Primer d’Octubre, constata que l’elit processista catalana ni creu ni vol creure en la independència. De fet, ha sentenciat: “La Generalitat és el gran mur de contenció envers l’independentisme”. Alhora, ha assenyalat per altra banda el paper col·laboracionista dels mitjans de comunicació.

En aquest sentit, tant Ximenis com Gafarot han compartit la idea que cal responsabilitzar la classe política i mediàtica dels seus enganys i la seva col·laboració amb l’espanyolisme, i també s’han referit a la consulta d’Arenys de Munt del 2009 com a exemple esperançador de moment clau per la història catalana en què la ciutadania va tenir control real sobre la vida política del país.

No obstant això, com ha recordat Sílvia Orriols, el nombre de catalanoparlants habituals al Principat voreja avui un magre 35%, segons l’última enquesta de l’IDESCAT. El temps restant per a fer accions d’aquesta mena, doncs, no és indefinit.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 875 lectors

Meme