Jordi Badia (VilaWeb): ‘La precarietat del català demana a crits un pla de xoc o anem cap a l’extinció’
30 d'agost de 2021

Com bé assenyala el cap d’estil de VilaWeb, Jordi Badia, no hi ha nació ni s’és res com a poble amb una substitució lingüística del català pel castellà, sobretot en els àmbits com l'educatiu i els mitjans de comunicació
Redacció
En una entrevista diumenge, 29 d'agost de 2021, amb VilaWeb sobre el seu nou llibre, Salvem els mots (Rosa dels Vents, 2021), Jordi Badia (VilaWeb), cap d’estil del digital, va sentenciar que el català es troba en un procés d’extinció, atès que la substitució lingüística és la malaltia de les llengües petites sense Estat.
O independència o extinció
En aquest sentit, Badia (VilaWeb) insisteix en què sense llengua no hi ha nació ni s’és res com a poble, motiu pel qual cal treballar perquè el català sigui una llengua necessària en tots els àmbits.
🗣️ "La precarietat de la llengua demana a crits un pla de xoc"
Entrevista a @jbadia16, que ha publicat 'Salvem els mots'https://t.co/1FjUAfcS0e
— VilaWeb (@VilaWeb) August 29, 2021
Seguint amb la subordinació lingüística que practica Catalunya, Badia (VilaWeb) considera que és necessari deixar de rebaixar el català perquè sigui més intel·ligible pels nous parlants, inclosos els immigrants.
Determinant que aquest procés comporta abandonar la capacitat del català per inventar paraules —ja que els mots s’adapten directament del castellà—, i amb l’agreujant del tractament lingüístic dels mitjans de comunicació catalans, reblant que la precarietat del català demana a crits un pla de xoc o bé anem cap a l'extinció.
El català que s'ensenya és banal
Pel que fa a l’àmbit de la comunicació, Badia (VilaWeb) expressa que l’argot col·loquial del català és el més afeblit sota connivència dels mitjans, afegint que el centralisme barceloní ha contribuït a empobrir la llengua.
Tanmateix, dirigint part de la culpa a l’àmbit educatiu, atès que hi ha docents que no tenen competència per ensenyar el català. Un fet que n’empitjora els coneixements, tenint en compte que el títol de l’ESO certifica falsament un nivell C1 de català malgrat les poques exigències a l’escola i la universitat.
🚨 Barcelona: el català esdevé minoritari (28,4%) després que el 35,6% de menors de 34 anys de la ciutat sigui d'origen estrangerhttps://t.co/X6LNYXr47B
— La Santa Espina (@santaespinacat) August 22, 2021
Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.
Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?
Han votat 845 lectors