Johnson elogia Trump: com el Regne Unit s'emmiralla amb els Estats Units d'Amèrica
8 de setembre de 2020

Filtren a 'The Telegraph' anotacions contrastades sobre reunions i trucades entre Theresa May i Boris Johnson amb Donald Trump
Redacció
Les anotacions filtrades a The Telegraph, i consegüentment contrastades, van ser preses per funcionaris estatunidencs durant set reunions i trucades on van participar el líder o el principal ministre de Relacions Exteriors del Regne Unit o dels EUA. En conjunt, dibuixen una de les imatges més detallades fins avui de la “relació especial” i a porta tancada durant el primer mandat de Trump. Com ara les reunions i l’absència de química entre el president dels EUA i l’aleshores primera ministra del Regne Unit, Theresa May, o els elogis a Donald Trump de l’actual líder de Gran Bretanya, Boris Johnson.
Boris Johnson privately told US diplomats that Donald Trump was “making America great again”, according to a cache of official notes taken during high-level UK-US meetings
🔓This article is free to read this weekendhttps://t.co/MJQKxq1BUe
— The Telegraph (@Telegraph) September 6, 2020
D'ençà que va assumir el càrrec el gener del 2017, Trump ha tractat amb dos primers ministres: May, fins la seva retirada el juliol del 2019; i després, amb Johnson, el successor. I si bé la relació amb Theresa May abastava una tensió de “malson”, el president dels EUA sí que ha desenvolupat un vincle més càlid amb Johnson, qui considera amic i ha anomenat en alguna ocasió “el Trump de la Gran Bretanya”. No obstant això, també crida l’atenció del recull d’anotacions els tantejos de Trump en les reunions amb May. Fins i tot, havent-li preguntat durant el seu càrrec “per què no és Boris Johnson el primer ministre”.
La manca de química entre May i Trump
De les trobades entre el president dels EUA i Theresa May des del vol de la primera ministra a Washington després del triomf de Trump a les eleccions –una estratègia per acostar-se al polític més poderós del món i, en cas de ser possible, modelar-ne el pensament–, destaquen diversos punts. Des dels intents de Trump en saber l’opinió de la primera ministra sobre l’avortament, qui va encarar la pregunta “diplomàticament” segons una de les fonts, fins a les sospites del president dels EUA sobre la retirada de Boris Johnson del lideratge conservador en perdre el suport de Michael Gove, insinuant May que ella mateixa havia estat “tramant això tot el temps”.
Michael Gove drops support for Boris Johnson, announces own bid for Conservative leadership https://t.co/aCBjq0Ln7z #Brexit
— Nina Lamparski (@ninaism) June 30, 2016
Respecte el Brexit, a més de preferir que “la UE es mantingui unida” tot i necessitar “reformes”, Theresa May considerava la immigració il·legal al Regne Unit com a tan sols “part d’un problema més ample sobre fronteres i sobirania”, Trump va comentar que “els europeus han obert les seves portes a gent dolenta”, fet pel qual “la delinqüència està augmentant a Alemanya”, “les dones estan sent violades arreu” i perquè Trump es refermi en què els EUA “no tindrem un París”, en referència als atacs terroristes islamistes del 2015 a França.
En una altra línia, i sota la investigació del FBI per la presumpta intervenció del Kremlin en les eleccions nord-americanes, May va recomanar Trump que interactués amb Putin, però que “anés amb compte”, afegint que el líder rus “només respecta la força” i que Trump havia de mostrar-se “dur”. Tot i així, Trump, desatenent les preocupacions de la primera ministra, va decidir que havia de “parlar amb aquest individu” perquè “té mil armes nuclears, això no és el Congo”. Però un dels moments més difícils en les relacions entre Trump i May va produir-se després de l’enverinament de l’ex-espia rus Sergei Skripal, qui va desertar al Regne Unit, i de la seva filla Yulia.
Theresa May va acusar públicament el govern rus d’estar rere l’assassinat i va reunir els aliats occidentals per expulsar conjuntament els espies russos com a represàlia. Cercant la participació de Trump, expressant que “realment necessitem el vostre lideratge en aquesta qüestió”, el president dels EUA va respondre negativament, esmentant cautelarment que preferia “seguir, que liderar”. Sense estar mal encaminat, Trump no estava disposat a que “els EUA vagin primer i la resta no faci res”. Sospita que es va cristal·litzar quan Trump va expulsar 60 diplomàtic russos, més que qualsevol altre país, però Alemanya i França tan sols van expulsar-ne quatre cadascun.
Donald Trump ‘felt misled over expulsion of 60 Russian diplomats for Salisbury attack’https://t.co/3GXa6fut0i
— The Telegraph (@Telegraph) April 16, 2018
El 6 de desembre del 2017, Trump havia de trucar May sobre la seva decisió en traslladar l’ambaixada israeliana dels EUA de Tel Aviv a Jerusalem, complint amb una de les promeses de campanya però arriscant-se a incrementar les tensions a la regió. Els assessors van explicar Trump que May possiblement s’hi oposaria, motiu perquè el president dels EUA cancel·lés la cita amb la primera ministra. El mes següent Trump també va cancel·lar l’arribada al Regne Unit criticant el trasllat de l’ambaixada, “una terrible decisió immobiliària” de Grosvenor Square al sud del Tàmesis. Decisió que Trump considerava un projecte “idiota” conduït per Barack Obama. Caldrien sis mesos fins que Trump aterrés a la Gran Bretanya.
Boris festeja l’equip Trump
L’actual primer ministre britànic Boris Johnson va ser una de les primeres figures del govern del Regne Unit en reunir-se amb l’equip de Trump després de la seva victòria a la Casa Blanca el novembre del 2016. Malgrat que se l’havia prohibit reunir-se amb el president dels EUA arran de les sospites d’aproximament dels assessors de Theresa May, Johnson va aconseguir establir contacte amb els assessors clau de Trump. Entre ells, Stephen Miller, considerat l’impulsor de la línia dura de l’agenda d’immigració de Donald Trump i qui considerava Johnson un “amic”. Després Jared Kushner, gendre de Trump, amb qui va mantenir el contacte amb força regularitat.
El 29 d’agost del 2017, Boris Johnson va reunir-se amb Woody Johnson, l’aleshores ambaixador dels EUA al Regne Unit, al Ministeri de Relacions Exteriors. D’acord amb les anotacions filtrades a The Telegraph, l’ara primer ministre del Regne Unit va comentar llavors que “Trump ha estat fent algunes coses fantàstiques a Síria, Corea del Nord, la Xina i l’Afganistan”. Afegint que, “sota el mandat de Trump”, “el president està fent que els EUA revifin”.
LISTEN | US Ambassador Woody Johnson confirms that President Trump will not be cowed by Theresa May and will see Boris Johnson if he wants to. Theresa the Appeaser seems so petty and insecure!
Support us at https://t.co/ntwXbJeHQw pic.twitter.com/UZMgXxn8dc
— Leave.EU (@LeaveEUOfficial) July 11, 2018
El 7 de juny de 2018, en una conversa telefònica entre Boris Johnson i Mike Pompeo, secretari d’Estat dels EUA, sobre la visita de Donald Trump a la Gran Bretanya, Johnson comenta que “el president és cada vegada més popular al Regne Unit”. Malgrat que una enquesta als britànics realitzada per YouGov la setmana anterior a la visita va concloure que el 74% dels britànics era desfavorable a Trump.
Una tercera reunió on va participar Johnson fou el 26 de maig del 2017. Va reunir-se amb Rex Tillerson, l’aleshores secretari d’Estat dels EUA, en el número 1 de Carlton Gardens, la residència oficial del secretari de Relacions Exteriors a Londres. En un moment donat, segons les notes, Johnson comenta que “és genial veure que els EUA han tornat compromesos amb el món a un ritme diferent. Creiem que això tindrà impacte, especialment en el pensament de Rússia”.
En les tres reunions, Johnson va impulsar les posicions de política exterior del Regne Unit malgrat les diferències amb els EUA, fet que els seus partidaris probablement assenyalarien com un avantatge de tenir una bona relació amb Trump. Quan The Telegraph va sol·licitar-lo un comentari, un portaveu de Downing Street va dir que “el primer ministre està compromès amb la relació extremadament important entre el Regne Unit i els EUA i amb la millora del treball que fem plegats per a garantir la prosperitat i la seguretat dels nostres ciutadans”.
Kim Darroch, a former British ambassador to the US, has said Boris Johnson is fascinated and inspired by Donald Trump, and is intrigued by the US president’s patchy relationship “with the facts and the truth”.https://t.co/SmdKAy48q5
— Peter Jukes (@peterjukes) September 6, 2020
Font: The Telegraph
Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.
Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?
Han votat 783 lectors