Joan Ramon Resina, col·laborador de VilaWeb: l’únic president dels EUA que va estar a prop de reconèixer el dret d’autodeterminació dels catalans fou Donald Trump

20 de setembre de 2021

Joan Ramon Resina, col·laborador de VilaWeb: l’únic president dels EUA que va estar a prop de reconèixer el dret d’autodeterminació dels catalans fou Donald Trump

Resina, cap del Programa d'Estudis Ibèrics de la Universitat de Stanford, recorda quan Trump reconegué implícitament la condició nacional de Catalunya fent al·lusió al conflicte amb l'Estat espanyol que fa segles que dura

 

 
Redacció

En un article d'opinó titulat I si el futur fos talibà?, Joan Ramon Resina, el col·laborador de VilaWeb i cap del Programa d'Estudis Ibèrics de la Universitat de Stanford, als Estats Units, on propugna un ensenyament no centralista de les literatures peninsulars per a promoure el coneixement de les diverses cultures de la península Ibèrica, afirma que l’únic president dels EUA que va estar a prop de reconèixer el dret d’autodeterminació dels catalans fou Donald Trump.

 
Només valen els interessos

Resina recorda als catalans que els estats no tenen amics sinó interessos. En aquest sentit, creu hi ha una greu ingenuïtat en l'independentisme quan es confia en la raó democràtica dels catalans i es descuren els interessos dels estats decisius al món, com per exemple els Estats Units d'Amèrica.

Aprofundint en com es gestiona el mentrestant de la independència refusada pel processisme, Resina subratlla que la necessitat dels catalans d’ésser estimats no té ni la mínima correspondència a l’altra banda i aquests són desarmats en qualsevol negociació. Per això, no passa desapercebut per l'acadèmic d'Stanford com Pere Aragonès (ERC) ha imposat més aviat la seva autoritat en l'equip propi —respecte JxCat— que no pas a l’interlocutor, motiu pel qual ha aigualit encara més la força reivindicativa a la taula de diàleg trampa.

 
El realisme que ha imposat el règim islamista dels talibans

L'únic president dels EUA que s’acostà a reconèixer molt indirectament el dret d’autodeterminació dels catalans fou Donald Trump, tal com constata Resina fent memòria d'una anècdota. El setembre del 2017, durant la conferència de premsa amb Rajoy al Jardí de Roses, el mandatari estatunidenc respongué a un periodista que si el president espanyol volia impedir el referèndum, la gent s’hi giraria en contra. D'aquesta manera, Trump reconegué implícitament la condició nacional de Catalunya recordant que el conflicte feia segles que durava.

La incapacitat de Rajoy a resoldre políticament el conflicte amb Catalunya a través de la democràcia no va impedir, sosté Resina, que la diplomàcia espanyola que coneix bé els reflexos del poder hi treballés sense importar-li’n el preu. És a dir, el professor fa memòria que es va criticar molt els favors d’Alfonso Dastis per a comprar les voluntats d’alguns governs, però féu allò que calia del punt de vista de l’estat. Per aquesta raó, per més gran que fos, el preu no ho seria mai tant com perdre Catalunya, emfatitza Resina.

En aquest sentit, el cap del Programa d'Estudis Ibèrics de la Universitat de Stanford considera que els talibans han capgirat l’actitud occidental i han convertit els enemics mortals d’una guerra de vint anys en interlocutors i futurs subministradors d’ajut econòmic. És a dir, per la via dels fets, fins i tot la Unió Europea s'ha avançat en el reconeixement de facto, disfressant la giragonsa, opina Resina, amb la vàcua exigència que es respectessin els drets de les dones i la llibertat d’expressió. A més, Resina augura que ja li arribarà també el moment a Biden de normalitzar el règim talibà, encara que ho faci amb més decòrum i unes contrapartides concretes.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 843 lectors

Meme