Jaume Giró (JxCat) anuncia pujades d'impostos a les empreses en plena crisi econòmica de la Covid-19

25 de setembre de 2021

Jaume Giró (JxCat) anuncia pujades d'impostos a les empreses en plena crisi econòmica de la Covid-19

El conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró (JxCat), diu que el govern de Pere Aragonès (ERC) no incrementarà la pressió fiscal però ha estudiat ampliar el l'impost de patrimoni i crear taxes sobre emissions de CO2

 
Redacció

Jaume Giró (JxCat), conseller d'Economia i Hisenda el govern presidit per Pere Aragonès (ERC), anuncia pujades d'impostos a les empreses en plena crisi econòmica de la Covid-19. A més, nega incrementar la pressió fiscal quan en realitat el departament que dirigeix ha estudiat ampliar el l'impost de patrimoni i, paral·lelament, crear taxes sobre emissions de CO2.

 
Si La Vanguardia ha mentit, Giró (JxCat) no ha dit tota la veritat

Ho avançava La Vanguardia i el departament que dirigeix Giró (JxCat) ho ha desmentit. Però realment la conselleria d'Economia i Hisenda ha proposat endurir l'impost de patrimoni per la part alta i augmentar la fiscalitat sobre les empreses familiars perquè així ho ha estudiat la Generalitat enviant aquesta proposta tributària al Ministeri espanyol d'Hisenda, en el marc de les discussions de el grup d'experts per a la reforma fiscal.

És més, la tributació de l'impost de patrimoni podria augmentar especialment en els grans contribuents si quallen les propostes remeses al Ministeri espanyol d'Hisenda i que passen per eliminar el límit conjunt d'IRPF i patrimoni. De fet, la legislació actual preveu que el que es paga anualment per aquests citats dos impostos, patrimoni i IRPF, no pot excedir el 60% de la suma de les bases imposables de l'IRPF. En aquest sentit, mentre l'escala de gravamen de patrimoni és del 2,75% a la banda alta dels contribuents, es paga finalment al voltant del 0,7%.

 
El document que Giró (JxCat) afirma que és una "interpretació interessada" de La Vanguardia

El document Propostes de la Generalitat de Catalunya en el marc de l'elaboració del Llibre Blanc sobre reforma tributària publicat forma part de les més de setanta aportacions que han realitzat el grup d'experts de diverses comunitats autònomes espanyoles, tècnics i especialistes i empreses i associacions.

El període de presentació de proposta va ser entre juny i juliol d'enguany, 2021, fet pel qual és obra de l'actual equip de la conselleria dirigida per Giró (JxCat). Així mateix, fonts del Departament d'Economia han comunicat que el document no és una proposta del full de ruta de la Generalitat en matèria fiscal sinó la resposta a la petició que va fer el grup d'experts perquè el Departament d'Economia defineixi quina és la seva opinió davant de diverses figures tributàries.

 
Si l'import de patrimoni és desmentit, els tributs mediambientals no

En relació amb els tributs mediambientals, les propostes d'Economia passen per l'entrada en vigor de tributs estatals en el cas que les comunitats autònomes espanyoles optin per no exercir la seva capacitat normativa per abordar problemes mediambientals. A més, en el mateix text la conselleria dirigida per Giró (JxCat) deixa constància del rebuig a la proposta de l'impost estatal espanyol sobre la deposició i incineració de residus prevista en l'avantprojecte de llei, ja que té un caràcter clarament recentralitzador.

En aquesta mateixa línia, tant en l'impost de patrimoni com en el de successions i donacions el Departament d'Economia advoca per instaurar un impost estatal espanyol per evitar que comunitats autònomes espanyoles —com Madrid— mantinguin tipus impositius en el zero o pròxims a zero. La proposta que es realitza és que es vagi a un mecanisme similar a l'existent en l'IRPF, on hi ha una part de la tributació que és responsabilitat de l'Estat i una altra de les comunitats autònomes espanyoles. D'aquesta manera, en les CCAA on la tributació de patrimoni és zero —com en el cas de Madrid— els contribuents d'aquesta comunitat sí que pagarien per aquest tribut a l'Estat central. En aquest cas, en comunitats com Catalunya es pagaria només a la Generalitat sempre que el tipus impost és igual o superior al tipus estatal.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Pots fer servir tags i atributs HTML:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 695 lectors

Meme