Impunitat magrebina a Arenys de Mar: com els MENA assetgen la ciutadania

4 d'agost de 2020

Impunitat magrebina a Arenys de Mar: com els MENA assetgen la ciutadania

Ocupes il·legals al port, menors d'edat acampats al parc i robatoris amb violència

Redacció

El passat dijous, 30 de juliol, un grup de MENA va tractar de robar-li una cartera a un ciutadà que passejava amb la seva parella a la platja d’Arenys de Mar, a la Riera, quan aquest va defensar-se colpejant un dels immigrants il·legals amb un para-sol desembocant en una baralla a la que s’hi van sumar altres transeünts per ajudar la víctima robada i retenir els MENA, que van poder fugir del lloc dels fets.

En arribar la Policia Local arenyenca i els Mossos d’Esquadra, junt amb una ambulància, el lladre ferit pel para-sol va escapolir-se mentre l’emmanillaven fugint cap a la carretera N-II, on gairebé va ser atropellat. Malgrat la fuga, la policia va poder identificar i detenir el delinqüent, resident del Casal Sant Vicenç d’Arenys de Mar, centre d’acollida de MENA habilitat per la Generalitat i ubicat al C/Fons de les Creus, la normativa del qual obliga als menors estrangers no acompanyats a romandre-hi passades les onze de la nit per motius obvis.


Mesures legals

D’acord amb l’establert a l’article 242.1 del Codi Penal, l’il·legal detingut s’enfrontarà al càstig de “pena de presó de dos a cinc anys” afegint un possible delicte de desobediència greu a l’autoritat per la fuga que, segons l’article 556.1, comportaria “pena de presó de tres mesos a un any o multa de sis a divuit mesos”. Recordant, alhora, que l’article 57 de la Llei d’Estrangeria castiga amb expulsió del territori els casos en què “l’estranger hagi estat condemnat, dins o fora d’Espanya, per una conducta dolosa que constitueixi al nostre país delicte sancionat amb pena privativa de llibertat superior a un any”.

 
Els arenyencs, assetjats pels MENA

Aquest no és l’únic, ni el primer ni el darrer, dels problemes que pateix Arenys de Mar amb els joves immigrants tutelats per la Generalitat. L’arribada de diversos immigrants il·legals d’origen magrebí ha estat detectada per la policia arenyenca, la majoria ja majors d’edat que sense tenir on caure morts queden al carrer després del procés de tutelar. A més, molts d’ells provenen d’altres indrets de Catalunya que, havent vagarejat poble rere poble, acaben a altres municipis fugint de la policia i cercant noves víctimes.

Altres episodis lamentables dels MENA a Arenys de Mar se situen al port, fent la guitza a la ciutadania i malvivint des de fa un any en un vaixell de pesca embargat, el més potent i modern de la flota arenyenca, que també han contribuït a desvalisar. Segons l’alcaldessa d’Arenys de Mar i també vocal del Consell Executiu de Ports de la Generalitat, Annabel Moreno (ERC), Serveis Socials té “monitoritzats” aquests delinqüents, als quals se’ls va oferir sense èxit allotjament a un pavelló d’El Masnou durant la quarantena i on tan sols un d’ells hi va anar, sent després expulsat per mal comportament.

Annabel Moreno, a més, explica que l’Ajuntament d’Arenys de Mar “no té constància” de si els immigrants il·legals del port han estat portadors del virus xinès. Un descontrol administratiu al que també se sumen els MENA acampats al parc de Lourdes d’Arenys —un d’ells menor d’edat i pel qual va caldre activar el protocol d’atenció a la infància posant-lo a disposició de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA)— i la investigació de Moreno sobre la Policia Local. L’alcaldessa, qui no manté bona relació amb el Comitè de treballadors policials, acusa la policia arenyenca d’haver fet una vaga encoberta durant la revetlla de Sant Joan —arran de la baixa mèdica de 18 agents. Fet pel qual els sindicats han emès un comunicat desmentint la suposada vaga “de forma categòrica i taxativa”.

 
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 845 lectors

Meme