Illes Balears: responsables d’un HM de Palma de Mallorca insulten i discriminen dues clientes per parlar en català

30 de juny de 2021

Illes Balears: responsables d’un HM de Palma de Mallorca insulten i discriminen dues clientes per parlar en català

L’encarregada i dues dependentes de la botiga ubicada a la plaça de les Tortugues perpetuen el baix nivell de catalanoparlants a les Illes, ara sobre el 36’8% de parlants habituals

 
Redacció

Dilluns, 28 de juny de 2021, l’encarregada i dues dependentes d’una botiga d’H&M van insultar i discriminar lingüísticament dues catalanes a Palma de Mallorca, les quals tan sols s’havien dirigit a l’establiment, ubicat a la plaça de les Tortugues, per a recollir una comanda feta per Internet.

Tal com avançava DBalears, les responsables de la botiga van exigir les clientes parlar en castellà o anglès, planyent-se d’haver de suportar el català tot argumentant no entendre’l.

 
Quants parlants habituals té el català als Països Catalans?

Segons l’anàlisi lingüístic sobre l’estat del català als Països Catalans, tan sols un 36’8% dels balears parla català habitualment l’any 2020, constatant una davallada del 8’2% respecte el 2005, quan el percentatge se situava en un 45% de catalanoparlants habituals.

Aquest fet palesa una desestabilització lingüística amb què gairebé un 70% dels suspesos als exàmens de català a les oposicions de les Illes Balears, circumstància que també s’estén amb el baix nivell de català a Justícia que vol fer front la presidenta del Govern balear, Francina Armengol (PSIB-PSOE), mitjançant un pla per fomentar el català.

 
Què fa la Generalitat per salvar la llengua catalana?

Pel que fa al Principat, malgrat que Natàlia Garriga (ERC), nova consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha elevat el rang de Política Lingüística com a Secretaria, les mesures per enfortir el català són encara inexistents o escasses.

De fet, un grup de lingüistes encapçalat per Enric Gomà ha hagut d’idear tot un seguit de propostes per a salvar el català en 4 anys amb mesures que no depenen de diners públics. Una necessitat, però, que s’estén al conjunt dels Països Catalans assetjats per la disglòssia.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 845 lectors

Meme