Hongria: com el control de les fronteres serveix per barrar el pas al virus xinès
6 de setembre de 2020

La política fronterera del president hongarès Viktor Orbán genera un dels índex de mortalitat per la Covid-19 més baixos d’Europa
Redacció
Hongria va tancar fronteres l'1 de setembre de 2020 per pràcticament tots els viatgers, d’acord amb una mesura anunciada durant l'agost d'enguany per contrarestar els rebrots de la Covid-19 al país. Així, malgrat comptar amb certes excepcions —combois militars, ajuda humanitària que necessiti travessar el país o bé ciutadans de països en favor del control fronterer com ara Txèquia, Polònia o Eslovàquia—, el govern hongarès pot reprendre la mateixa estratègia de protecció emprada al començament de la pandèmia, quan el país va registrar la seva primera mort pel virus xinès i n’havia documentat 39 casos.
Hungary closes its borders to foreigners in bid to halt spread of Covid-19 https://t.co/AqAlFEpUQK
— Daily Mail Online (@MailOnline) September 1, 2020
Gràcies a l’anterior mesura, Hongria pot enorgullir-se ara d’un dels millors antecedents de lluita contra el coronavirus a Europa, segons el seu baix índex de mortalitat. D’acord amb Statista, Hongria presenta un registre de 6,33 morts per virus xinès per cada 100.000 habitants. Una xifra reveladora en comparació amb Catalunya, que compta amb 75 morts per cada 100.000 persones, o amb altres estats membres de la Unió Europea que no van aportar pràcticament cap política fronterera durant la pandèmia. Són els casos de Suècia, amb 56,8 morts; Regne Unit, amb 62,2 morts o Bèlgica, el país més afectat d’Europa amb 86,4 per cada 100.000 habitants.
De fet, Bèlgica ha estat dels primers països europeus en criticar Hongria pel tancament de les fronteres. El mitjà de comunicació EU Observer sosté que Hongria hauria rebut una “advertència” de Brussel·les per la mesura, que va titllar “d’ineficient”. La Comissió Europea també va enviar dimarts una carta oficial demanant que Hongria no discrimini els ciutadans de la UE tancant les fronteres. Petició a la que s’hi va sumar Sophie in ‘t Veld, eurodiputada neerlandesa d'esquerres, pressionant el president d’Hongria, Viktor Orbán, perquè consideri “si vol ser membre de la UE”; car, d'acord amb la parlamentària, “si vols ser membre d’un equip, cal seguir les regles”.
Praise and honor to Hungary for exercising its most basic sovereign right, the one of having borders and of choosing itself who can enter the country https://t.co/RW45o9UhO1
— SEBASTIEN COCHARD (@SebCochard_11) September 2, 2020
La immigració no és una "resposta adient" als problemes laborals i demogràfics
Tot i així, el control de les fronteres ha estat una característica capital, i certament exitosa, del govern de Viktor Orbán, qui s’ha mantingut al poder des del 2010 havent guanyat tres eleccions nacionals amb el seu partit, el FIDESZ – Unió Cívica Hongaresa. L’enfocament d’Orbán, també en altres qüestions, es distingeix favorablement de la perillosa tendència de molts dels països de la Unió Europea.
Com bé va explicar-ho Péter Szijjártó, ministre d’Exteriors, en una entrevista amb BreitBart News, Hongria “no considera la immigració com una resposta adient” als problemes laborals i demogràfics, sinó que opta per “fer costat a les famílies perquè puguin criar més fills”. En aquest sentit, mentre que països com Alemanya o Regne Unit, que s’han dedicat a importar immigrants il·legals per compensar el dèficit de nounats, l’aposta d’Hongria ha resultat en un augment de gairebé el 5% de naixements enguany.
FM Peter Szijjártó delivering Hungary’s national statement on fighting terrorism&illegal migration, protection of persecuted Christians, Hungary Helps program, introducing Hungary’s family friendly policies,stressing the importance of secure borders&safety of citizens& education. pic.twitter.com/hVwOJVtbFa
— Ambassador Bogyay (@KatalinBogyay) September 27, 2019
Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.
Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?
Han votat 845 lectors