Girona: desarticulades tres màfies que aconseguien papers per immigrants il·legals mitjançant falses parelles de fet

2 d'agost de 2021

Girona: desarticulades tres màfies que aconseguien papers per immigrants il·legals mitjançant falses parelles de fet

Modus operandi: l’immigrant il·legal trucava un autòcton i a canvi d’entre 1.500 i 2.000 euros, el segon accedia a casar-se a l’estranger falsificant tota mena de documentació perquè aconseguís papers

 
Redacció

Dijous passat, 29 de juliol de 2021, la Policia Nacional ha desmantellat tres màfies que aconseguien papers per immigrants il·legals mitjançant falses parelles de fet a Girona, municipi amb un 21% d’immigració segons l’Idescat.

Amb 63 individus de nacionalitat espanyola investigats, l’anomenada operació Jumanji, a càrrec de la UCRIF de Girona, ha acabat amb 10 detinguts i 7 investigats més.

 
Quin era el modus operandi?

El procediment consistia en què l’immigrant sense permís de residència contactava amb un autòcton, el qual cercava un tercer que, a canvi d’entre 1.500 i 2.000 euros, accediria a l’enllaç.

A més, tramitava els documents a la Subdelegació de Govern i s'empadronaven ambdós en un domicili comú per acreditar-se falsament com a parella estable en el Registre dels Serveis Territorials del Departament de Justícia.

Paral·lelament, s’encobria el perfil econòmic dels estrangers mitjançant contractes de feina d’empreses falses —on, per tant, no desenvoluparia cap activitat laboral, necessària per resoldre els requisits legals de la documentació— a través d’un acord monetari.

I tan bon punt s'aportaven els documents, l’immigrant il·legal sol·licitava una Autorització de Residència de Familiar Comunitari.

 
Mesures penals

Per ara, els detinguts estan acusats d’haver comès delictes de falsedat documental i afavoriment de la immigració il·legal. Crims que, segons els articles 392 i 318 bis. 2) del Codi Penal, es castigarien sota penes de presó de 6 mesos a 3 anys i multa de 6 a 12 mesos, així com de presó de 4 a 8 anys, pel fet que la col·laboració per regularitzar un immigrant il·legal hauria estat amb ànim de lucre, però aplicant la pena en la seva meitat superior en tractar-se d’una activitat en grup.

 
Augmenta el tràfic d’éssers humans a Catalunya

Segons el Mapa Delinqüencial, els delictes de falsedat documental han augmentat en un 21% a Catalunya entre el 2014 i el 2020 —passant de 1.559 a 1.891 casos—, mentre que, també en el conjunt del territori, els delictes de tràfic d’éssers humans ha augmentat en un 55% entre el 2014 i el 2020 —de 9 a 14 casos—, malgrat haver disminuït en un 44% des del 2017 —amb 25 casos registrats.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 705 lectors

Meme