Gabriel Rufián (ERC) va votar els pressupostos espanyols a canvi de res: el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) denuncia que l’oferta en català a Netflix és inferior al 0,5%

1 de febrer de 2022

Gabriel Rufián (ERC) va votar els pressupostos espanyols a canvi de res: el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) denuncia que l’oferta en català a Netflix és inferior al 0,5%

El president del CAC, Roger Loppacher, ha explicat que és absolutament indispensable per al futur de la llengua catalana legisli quotes significatives tant d’oferta com de producció d’obres en català a les plataformes

 
Redacció

Gabriel Rufián (ERC) va votar els pressupostos espanyols a canvi de res: el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) denuncia que l’oferta en català a Netflix és inferior al 0,5%. Recordem com el diputat de Santa Coloma de Gramenet a Madrid va afirmar que ERC blindaria el català amb quotes en la llei de l'audiovisual espanyola, però finalment no es concretar com ni quan, i el partit d'Oriol Junqueras (ERC) va votar a favor dels Pressupostos Generals de l'Estat espanyol de 2022, el proppassat 28 de desembre de 2021, conjuntament amb EH-Bildu, PNV, PDeCAT, Más País-Equo, Compromís, Teruel Existe, Nueva Canarias i Partido Regionalista de Cantabria, i PSOE i Unidas Podemos.

 
Les dades de la vergonya: el català és irrellevant a Netflix

En aquest sentit, el darrer Butlletí d’Informació sobre l’Audiovisual a Catalunya (BIAC) elaborat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) actualitza les dades d’un informe corresponent al febrer de l’any 2020, i constata que tot i que en dos anys la plataforma ha duplicat el nombre d’obres del seu catàleg, la presència del català continua sent residual.


Actualment, la plataforma ofereix un total de 6.034 obres, mentre que l’any 2020 era de 3.512 títols; i es manté capdavantera a Catalunya, per davant d’Amazon Prime Video i de Disney+. Per gèneres, les obres es distribueixen en llargmetratges i pel·lícules per a TV (53,6%) i obres seriades (46,4%). Tanmateix, la presència d’obres en català és només del 0,5% del total de l’oferta (30 tìtols), mentre fa dos anys era del 0,3% (9 obres). A tot això, el CAC fa els càlculs per sumar llargmetratges i sèries seguint les directrius de la Comissió Europea de juliol de 2020, segons les quals una temporada d’una sèrie (amb independència del número d’episodis) es considera una única obra audiovisual, amb el mateix pes que un llargmetratge.

 
El CAC ho veu molt negre

El president del CAC, Roger Loppacher, ha explicat que és absolutament indispensable per al futur de la llengua catalana que el projecte de Llei general de comunicació audiovisual i la Llei catalana de l’audiovisual prevegin quotes significatives tant d’oferta com de producció d’obres en català a les plataformes.


Mentrestant, el català és irrellevant a Netflix. Tanmateix, pel que fa a la quota d’obra europea, la plataforma de vídeos a petició ha passat del 22,2% de fa dos anys al 33,0% actual, amb la qual cosa assoleix per primer cop la quota del 30% que estableix la Directiva de serveis de comunicació audiovisual. I si es compara dins del total d’obres europees, els percentatges del català a Netflix no milloren gaire: el 0,7% de les 2.000 obres europees del catàleg de la plataforma té disponibilitat en català (àudio o subtítols). Aquest percentatge baixa fins el 0,5% en el cas d’obres rodades amb llengua originària en català.

Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 703 lectors

Meme