Francesc Xavier Vila, nou director de Política Lingüística: la pressió demogràfica fa que els joves catalanoparlants passin al castellà

21 de juliol de 2021

Francesc Xavier Vila, nou director de Política Lingüística: la pressió demogràfica fa que els joves catalanoparlants passin al castellà

Segons Francesc Xavier Vila, els catalans han assumit la dissolució del català i la subordinació al castellà en diversos espais socials, mentre es manté una televisió pública que reforça les tendències que perjudiquen la llengua catalana

 
Redacció

Després que la consellera de Cultura, Natàlia Garriga (ERC), anunciés el canvi de la Direcció General de Política Lingüística al rang de Secretaria, Francesc Xavier Vila, qui ara n’és el director després de dirigir el Departament de Filologia Catalana i Lingüística General de la Universitat de Barcelona (UB) des del 2017, ha admès en una entrevista amb VilaWeb que la Generalitat no ha fet les polítiques necessàries perquè tant els catalans com els immigrants s’incorporin a l’ús habitual de la llengua.

Tanmateix, Vila considera que s’ha assumit la dissolució del català en diversos espais socials, també a la feina, afegint que la immersió lingüística no ha funcionat com hauria, atès que ha fomentat l’alumnat en entendre i comprendre el català, però no en parlar-lo. Escenari on s’afegeix una situació demogràfica en què els adults joves catalanoparlants se subordinen al castellà perquè llur franja d’edat coincideix també amb el major segment immigratori a Catalunya, que ignora el català.

 
Potenciar el català sense fer-lo servir

Aquesta circumstància, al parer de Vila, és també alimentada pels mitjans de comunicació, els quals pretenen potenciar el català sense fer-lo servir en optar per productes bilingües on el castellà serviria d’ham per un flux major de receptors, especialment joves.

En relació a la desaforada castellanització de TV3, Vila sentencia que els catalans paguem una televisió que reforça les tendències que perjudiquen el català, malgrat reconèixer que Catalunya s’aproxima a un model de plurilingüisme que pretén ser auto-centrat.

 
El govern no vol el català única llengua oficial

En aquest sentit, Vila opina que Catalunya ha de tenir el català com a llengua unificadora, però que ha d’admetre’n d’altres en clau de país multilingüe recordant, tot i així, que algú que ve a viure aquí no pot prescindir indefinidament del català.

No obstant això, per a fer-ho és necessari dotar de rellevància la pròpia llengua, com ho seria deixant de traduir al castellà les declaracions institucionals de Catalunya. D’aquesta manera, sosté Vila, el català començarà a escoltar-se més arreu on se’n difonguin les notícies reblant la idea que si vénen aquí hi ha una llengua que els convindrà d’aprendre.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 783 lectors

Meme