França: inici del judici dels atemptats terroristes islamistes contra Charlie Hebdo

3 de setembre de 2020

França: inici del judici dels atemptats terroristes islamistes contra Charlie Hebdo

L'islamisme radical continua atacant: segons Gérald Darmanin, ministre de l’Interior francès, s’han frustrat 61 atacs des del 2013

 
Redacció

El ministre de l’Interior de França, Gérald Darmanin, i la ministra delegada de Ciutadania, Marlène Schiappa, van visitar la seu de la Direcció General de Seguretat Interior (DGSI) dilluns passat, 31 d'agost de 2020, on Darmanin va anunciar que “l’amenaça que representen els seguidors de l’islam radical està esdevenint un desafiament creixent pels serveis d’intel·ligència”. Els quals, a dia d’avui, tenen ja registrats 8.132 individus en l’Expedient d’Alertes per a la Prevenció de la Radicalització Terrorista (FSPRT en les sigles en francès).

Darmanin considera que “el component extern de l’amenaça –acció terrorista desenvolupada a l’exterior i planificada a França–, fins i tot si ha disminuït, hauria de continuar sent objecte de tota l’atenció”. No obstant això, Darmanin també considera que “l’amenaça endògena” (projectes d’actes terroristes elaborats en el territori) és “la més significativa i la més forta”, atès que aquesta “s’alimenta de la propaganda de grups terroristes, inspirada en veterans del gihadisme, però també pel control que els partidaris de l’islamisme radical s’esforcen per tenir” en determinats veïnats francesos.

 
Frustrats 61 atacs terroristes des del 2013

Gérald Darmanin va recordar així que el “risc terrorista d’origen sunnita segueix sent la principal amenaça”, car és “extremadament alta en el territori”. Pel que fa al sistema penitenciari, França compta amb 505 empresonats identificats com a “terroristes islamistes”, així com uns altres 702 presos sospitosos de radicalització. A més, “des del 2013, s’han frustrat 61 atacs, inclosos 32 des del 2017” a França.

Dades on cal sumar, segons el fiscal de la Fiscalia Nacional Antiterrorista (Pnat), Jean-François Ricard, la frustració “d’almenys una dotzena” d’atemptats terroristes des de començaments d’any. I fet pel qual Daramin, envers la magnitud de l’islamisme radical a França, va destacar que la DGSI augmentarà la seva plantilla en “1.260 agents al llarg del quinquenni”. Una operació el cost de la qual, junt amb el trasllat del departament, “ascendeix a més de mil milions d’euros”.


Charlie Hebdo: cinc anys després, el procediment judicial

L’anunciament de Gérald Darmanin va dur-se a terme de cara a ahir, 2 de setembre de 2020, dia del judici dels atemptats comesos entre el 7 i el 9 de gener de 2015 als Tribunals de París. Concretament, els atemptats del 7 de gener contra la revista satírica Charlie Hebdo –tornant a publicar vinyetes del profeta musulmà Mahoma per l’ocasió–, que van deixar 12 morts i 11 ferits; l’assassinat de la policia municipal Clarissa Jean-Philippe el 8 de gener i els ostatges del supermercat jueu Hyper Cacher el 9 de gener que va deixar quatre morts i cinc ferits.

Un procés judicial —que s’allargarà fins el 10 de novembre— contra 14 imputats, comptant-hi tres dels quals van fugir a algun indret entre Iraq i Síria després dels atacs: Hayat Boumeddiene, parella d’un dels terroristes, i els germans Belhoucine.

Reunint 200 parts civils i 150 testimonis, els 14 imputats s’enfronten a diversos càrrecs per haver aportat assistència logística als germans Chérif i Saïd Kouachi –que van perpetrar els atemptats contra Charlie Hebdoi Amedy Coulibaly –responsable de la mort d’una agent de policia i quatre clients d’un Hyper Cacher; tots tres, abatuts per la policia durant els fets. A més, els acusats seran jutjats durant tot el procés per associació a una banda terrorista, raó per la qual haurien d’assumir una pena d’almenys 20 anys de presó.

De moment, durant el dia inaugural del procés judicial, han destacat les crítiques dels advocats contra les mascaretes, al·legant una violació del dret de defensa, així com també contra els serveis d’intel·ligència. Especialment, arran que els terroristes islamistes, els noms dels quals constaven a la llista de terroristes dels EUA, i eren coneguts pels serveis d’intel·ligència francesos.

En paraules d’Isabelle Coutant-Peyre, advocada d’Ali Riza Polat, un dels còmplices del terrorisme islamista a França, “aquest patiment podria haver-se evitat si els serveis d’intel·ligència haguessin fet la seva feina de monitorar contínuament els germans Kouachi i Coulibaly”.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 874 lectors

Meme