Els serveis socials del Maresme han doblat l'assistència el 2021: han atès 1.857 immigrants de 58 nacionalitats diferents, la majoria marroquina, i un 69% es trobaven en situació il·legal

22 de febrer de 2022

Els serveis socials del Maresme han doblat l'assistència el 2021: han atès 1.857 immigrants de 58 nacionalitats diferents, la majoria marroquina, i un 69% es trobaven en situació il·legal

El Consell Comarcal maresmenc durant el 2021 ha doblat la seva activitat: en total, va atendre 1.857 immigrants per a informar-los, orientar-los i derivar-los als recursos adients, un 49,73% més que al 2020

 
Redacció

Recentment, els serveis socials del Maresme han publicat les dades relatives a l'acció social. En aquest sentit, l'ens públic ha doblat l'assistència el 2021: han atès 1.857 immigrants de 58 nacionalitats diferents, la majoria marroquina, i un 69% es trobaven en situació il·legal.

 
Augmenta la gestió d'immigrants al Maresme

Tal com avançava Capgròs, el Consell Comarcal disposa de serveis socials per a immigrants, el qual durant el 2021 ha doblat la seva activitat. En total va atendre 1.857 immigrants per a informar-los, orientar-los i derivar-los als recursos adients, un 49,73% més que al 2020 (un any molt marcat pel descens d'activitat a causa del confinament per l'epidèmia produïda pel virus xinès). A banda, van augmentar un 40,15% el nombre d’intervencions, un 144% el nombre de cursos realitzats i un 137% la quantitat de persones acreditades.

Els serveis socials del Consell Comarcal maresmenc intervé  en els municipis de menys de 20.000 habitants (és a dir, que ciutats com Mataró en queden fora perquè ja tenen el seu propi servei) i també  gestiona els serveis municipals de recepció d'immigrants del Masnou, Premià de Mar i Vilassar de Mar. L'objectiu és facilitar l’autonomia personal de tots els immigrants als municipis, de cara a afavorir la seva situació a la societat receptora i garantir el seu accés, en igualtat de condicions, als recursos i serveis municipals.

 
Obligacions i procedència de la immigració

Els serveis socials també atorguen certificats oficials en l’àmbit competencial de la Generalitat i dels ens locals, un cop acreditats els divesos mòduls cursats. Aquests certificats serveixen per exemple com a informes de la situació dels immigrants a efectes d'obtenir —o no— la renovació de residència temporal. Entre les formacions a acreditar, hi ha el mòdul de coneixement de la societat catalana i el seu marc jurídic. L’any passat es van realitzar, de forma presencial i telemàtica, 22 cursos de 16 hores de durada. Els seus continguts es van centrar en el coneixement del funcionament de la societat catalana, dels serveis públics, del marc jurídic en estrangeria i d’aspectes relacionats amb la convivència ciutadana i la participació.

L’any passat els serveis socials van atendre 1.186 immigrants. Un 69% dels casos estaven en situació administrativa il·legal, mentre que sols el 31% restant la tenien legalitzada. Majoritàriament es troben en la franja d’edat entre els 26 i 40 anys (el 52% del total) i són de 58 nacionalitats diferents, sent les més destacades la marroquina (27%), l’hondurenya (11%) i la senegalesa (7%) i la colombiana (6%). El 68% de les persones ateses es troba activa laboralment, el 28% inactiva, el 3% aturada i l’1% jubilada.

De les 1.857 intervencions, un 55% de les quals estan relacionades amb els informes d’estrangeria (adequació de l’habitatge per al reagrupament familiar, grau d’integració d’una persona immigrada per accedir a l’arrelament social i renovació de la residència temporal). També s’han fet intervencions en règim comunitari, nacionalitat espanyola i empadronament.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 845 lectors

Meme