Els quatre frugals de la UE collen el pla de recuperació pel virus xinès

21 de juliol de 2020

Els quatre frugals de la UE collen el pla de recuperació pel virus xinès

Els Països Baixos, Dinamarca, Àustria i Suècia han fixat les condicions per a la resolució de l’acord


Redacció

Finalment, després de moltes negociacions i de la que es diu “la cimera més maratoniana de la història”, la Unió Europea ha arribat a un acord pel pla de recuperació per la crisi del virus xinès de 750.000 milions d’euros, dins del pressupost europeu per set anys de 1'8 bilions d’euros. D’aquest total del fons de recuperació, 390.000 euros estaran destinats en forma de subvenció a fons perdut als països més malmesos pels estralls de la pandèmia, mentre que els 360.000 euros restants serviran de préstecs d’acord amb les pressions dels “Quatre Frugals” per reduir els subsidis i incentivar els crèdits.

Els Països Baixos, Dinamarca, Àustria i Suècia ―els “frugals”―, i junt amb la darrera incorporació de Finlàndia, han marcat el paquet de condicions per a la resolució de l’acord obtenint una retallada de 110.000 milions dels 500.000 que proposava la Comissió Europea en ajuts a fons perdut. Malgrat que els imports d’aquest pacte encara suposen el 4’6% del PIB europeu, els “Amics de la Cohesió” han pogut augmentar la quantitat dels préstecs de 250.000 als esmentats 360.000 milions d’euros.

 
Les condicions dels “frugals”

Les condicions imposades pels “Quatre Frugals”, que ja havien guanyat prou suport com per blocar aquest pla de recuperació, a més de les retallades en l’import, passaven per tenir més control sobre els ajuts, una major càrrega al Consell Europeu contra els incompliments ―recordant que Mark Rutte, primer ministre dels Països Baixos, insistia molt en la necessitat de fer reformes econòmiques a cada país europeu― i augmentar els descomptes de la contribució dels mateixos “frugals” al pressupost de la UE, ja que, a diferència dels “Amics de la Cohesió”, aporten més del que reben.

Espanya rebrà 140.000 milions d’euros en ajudes. Un fet que Pedro Sánchez qualifica de “fita històrica” ―terme que Mark Rutte, diu, “no utilitzaria”―, malgrat no abastar el seu somni de crear un fons europeu finançat amb un deute perpetu de 1’5 bilions d’euros. Tot i així, el model de governança de l’acord permet que els Països Baixos, o qualsevol altre país, tinguin la possibilitat d’activar un “fre d’emergència” en els ajuts per un govern si aquest incompleix les reformes promeses.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 875 lectors

Meme