Els paquets d'estímul econòmic dels EUA per superar la Covid-19

22 de juliol de 2020

Els paquets d'estímul econòmic dels EUA per superar la Covid-19

Mai abans s'havia injectat tants estímuls en l'economia en un sol trimestre

 
Redacció

La crisi del virus xinès és única perquè involucra la salut pública, les finances i l’economia. Per això, en un primer terme, un paquet complet de polítiques d’estímul fiscal i monetari va ajudar a que les finances es recuperessin i que l’economia es redrecés, però una recessió provocada per una pandèmia s’executa en la seva pròpia línia de temps i, a més, no es veu afectada per l’escala de l’estímul. Els nous rebrots de casos de la Covid-19 podrien desencadenar ràpidament un canvi en les impressions dels inversors de l’optimisme al pessimisme, a còpia que s’ajorna el repunt dels beneficis corporatius.

Així mateix, a continuació analitzem la conjuntura econòmica nord-americana, salvaguardada per Jerome Powell, President del Sistema de la Reserva Federal dels Estats Units, i Steven Mnuchin, Secretari del Tresor dels EUA.

 
Una caiguda en el PIB nominal de 20 bilions de dòlars

Segons el darrer informe a GDP NOW del Banc de la Reserva Federal d’Atlanta, als EUA, s’estima que el PIB del segon trimestre va disminuir un 35% en una taxa anual ―quatre vegades més gran que la disminució rècord anterior de 8’4% anual en el quart trimestre del 2008. Les estimacions trimestrals del PIB en dòlars es registren sobre una base de taxa anual. Aleshores, el PIB nominal del segon trimestre cauria per sota dels 20 bilions de dòlars (o 5 bilions pel trimestre), un nivell que no es veia des del 2017.

5 bilions de dòlars en producció nominal (i ingressos) en el segon trimestre coincidiria essencialment amb la quantitat rècord d’estímul fiscal i monetari que va sacsejar l’economia en el període. Mai abans s’havia injectat tant d’estímul fiscal i monetari en l’economia en un sol trimestre. I mai abans l’escala de l’estímul havia igualat la producció nominal dels EUA. Per ser justos, la ràpida expansió del balanç de la Reserva Federal no va alimentar directament el PIB; però sí va ajudar a elevar els preus dels actius, va augmentar la confiança dels inversors i, en el procés, també va estimular la despesa dels consumidors.

 
Mesures fora de lloc

Tanmateix, també manquen formes d’estímul fiscal o suport financer en aquests càlculs. Per exemple, el Tresor dels EUA va permetre tant a particulars com a corporacions endarrerir una part de les liquidacions finals dels impostos que comprenen del 15 d’abril al 15 de juliol. El Tresor dels EUA va estimar que aquesta mesura augmentaria la provisió en aproximadament 300 mil milions de dòlars en liquiditat addicional en el trimestre.

A més, els estats i municipis van fer moratòries en els desnonaments per impagament dels lloguers. Diversos estats han estès aquestes restriccions fins al final de cada trimestre. Mentrestant, la Llei Federal Cares act, aprovada el març, protegeix els llogaters de propietats amb hipoteques governamentals contra el desnonament fins el 25 de juliol. Els prestataris amb hipoteques similars poden sol·licitar un ajornament temporal del préstec de 180 dies, amb una extensió de fins a 180 dies addicionals.


Més paquets d'estímul

Mentrestant, les tensions econòmiques i financeres que emanen de la pandèmia són lluny de cloure. La taxa diària actual de 70.000 casos de la Covid-19 és més de tres vegades la xifra diària de març, quan es va aprovar i implementar l’estímul fiscal i monetari. En les properes setmanes i mesos, l’economia dels EUA s’encara a diversos desafiaments. I mentre les persones i les empreses s’enfronten a impagaments d’impostos i altres factures, els estats i els municipis potser podrien sofrir la crisi més severa.

A l’abril, l’Associació Nacional de Governadors va sol·licitar 500 mil milions de dòlars en ajuda federal per fer front a la seva crisi pressupostària, quan els ingressos van col·lapsar tractant de mantenir tant els serveis essencials com els acrescuts desemborsaments per l’atenció de la salut pública. El Congrés no va respondre la seva sol·licitud, però s’espera que el govern comenci aviat una discussió sobre un altre paquet d’estímul de prop del bilió de dòlars

Una quantitat que sembla gran, però que en realitat no ho és, car el govern federal mai va omplir tots els forats en projectes de llei d’estímuls anteriors ―ajuda als estats, salut pública i incidència a les petites empreses.

 

Font: ZeroHedge
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 703 lectors

Meme