Els Mossos d’Esquadra només publiquen la nacionalitat dels detinguts quan són europeus o occidentals

1 de febrer de 2021

Els Mossos d’Esquadra només publiquen la nacionalitat dels detinguts quan són europeus o occidentals

Segons el ‘Codi d’ètica de la Policia de Catalunya’, es considera discriminatori revelar la nacionalitat de certs immigrants per temor a la reacció de la ciutadania

 
Redacció

Recentment, l’omissió de la nacionalitat de certs detinguts —com també practica el 3/24— en les operacions que comparteix públicament el perfil dels Mossos d’Esquadra a Twitter ha generat un debat sobre l’estil i el criteri comunicatius de la nostra policia.

En un cas en concret, els Mossos han esborrat una piulada que feia referència a uns francesos després de no matisar la nacionalitat d’un lladre en la piulada anterior.

  
Repàs històric

El motiu d’aquest encobriment rau en un conjunt de factors que es remunten al 2008, quan el Departament d’Interior, llavors a càrrec de Joan Saura (ICV), va obstinar-se en implantar per decret una garantia dels drets humans al cos de policia.

Com a precedent de l’actualitat, l’any 2010 la votació sobre l’aprovació del Codi d’ètica de la Policia de Catalunya —basat en l’homòleg europeu i finalment aprovat el 2015— va resultar en 23 vots en contra, quatre a favor, dues abstencions i un vot en blanc.

 
Pel dret a conèixer l'origen dels delinqüents

Quant a la nacionalitat dels immigrants, entre d’altres i sense entrar en la legalitat de la seva estada i segons avançava Público, l’ex-fiscal Carlos Jiménez Villarejo va esmentar que era “discriminatòria si no té una justificació objectiva i raonable”. Fet que, atesos els protocols contra l’odi i la discriminació del cos, i junt amb la creixent presència de la immigració en l’afer criminal, priva la ciutadania de conèixer l'origen dels delinqüents, especialment dels multi-reincidents, a fi d’evitar reaccions.

Una dada necessària, però que els articles 56 i 58 del Codi d’ètica dels Mossos, en l’apartat VI. Gestió de la informació, amaguen sota pretext de confidencialitat. Tot, emparant-se en la Declaració Universal de Drets Humans —de la que “tot agent de policia n’és titular” segons el codi— malgrat que l’article 19 de la mateixa defensa el dret a la informació “per qualsevol mitjà”.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 843 lectors

Meme