Els afrikàners de Sud-àfrica: els atacs i assassinats a les granges bòers

2 d'agost de 2020

Els afrikàners de Sud-àfrica: els atacs i assassinats a les granges bòers
Fotografia per: Ashraf Hendricks

Entre el 2016 i el 2017, van registrar-se 357 robatoris i 74 assassinats

 
Redacció

El 28 de juliol de 2020, la policia sud-africana va trobar els cossos apunyalats de la família Brand, uns grangers de Hartswater, Sud-àfrica, a poc més de mitja hora de la seva propietat. Malauradament, aquesta no és una circumstància excepcional. AfriForum, organització pels drets civils dels afrikàners, estima que el juliol ha estat un mes particularment sanguinolent pel que fa als assassinats a les granges, que segons alguns afecta especialment a la població bòers ―grup ètnic d’origen neerlandès assentat a Sud-àfrica i Namíbia―, havent registrat ja nou morts en les darreres quatre setmanes. Malgrat que els motius principals són el robatori, amb 357 declarats entre el 2016 i el 2017, els assassinats van ser 74 en el mateix període; menys que els 147 d’entre el 2000 i el 2001, però amb una tendència clara a un augment progressiu.

No obstant això, la desvinculació amb l’anomenada “teoria de la conspiració del genocidi blanc” constitueix un dels altres motius històrics. El 1913, la Llei de Terres Natives va atorgar la propietat del 87% de les terres als sud-africans d’ascendència europea, un fet que, encara avui, grinyola entre la població sud-africana negra. Sigui com sigui, el que més preocupa és el silenci del president sud-africà, Cyril Ramaphosa, envers aquests assassinats. En paraules d’Elton Greeve “com a agricultor sud-africà negre”, amoïna “l’actitud inepta i insensible del govern” i que aquest “vegi això com una mera part de la política, en lloc d’una pandèmia greu i trista i una malaltia social que afecta la nostra nació”.

 
Dret a viure i treballar de manera segura

Arran d’aquests i altres homicidis, detalladament recopilats a les xarxes socials per perfils com Farm Attacks & Murders SA, no ha trigat a créixer el descontent social, traduint-se en protestes com la dels vehicles que obstrueixen la carretera que condueix a Hartswater. Dianne Kohler Barnard, membre del Parlament sud-africà per Aliança Democràtica, critica el silenci de Cyril Rampahosa defensant que “els atacs i assassinats a les granges han de prendre’s tan seriosament com la violència de gènere”. Matisant que “els agricultors, els treballadors agrícoles i les seves famílies, que treballen les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana, per posar menjar a la nostra taula, també tenen dret a viure i treballar de manera segura”.

En una entrevista amb Food for Mzansi sobre aquests atacs i assassinats a les granges sud-africanes, l’experta en Dret Constitucional Elmien du Plessis explica que “qualsevol persona en una empresa grangera n’ha estat víctima o és una víctima potencial”. A més, segons les estadístiques d’AfriForum, la paral·lització a què va dur la pandèmia de la COVID-19, amb més de 470.000 casos i 7.500 morts a Sudàfrica segons les dades de l’Organització Mundial de la Salut, ha permès un augment significatiu d’aquest tipus de delictes. De moment, cal esperar si el govern prendrà mesures reals o si el silenci del president Ramaphosa en perpetuarà aquesta segona epidèmia.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 845 lectors

Meme