El tripartit autonòmic PSC, ERC i JxCat decideixen renovar i repartir-se els càrrecs del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), el Síndic de Greuges i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA)

29 de desembre de 2021

El tripartit autonòmic PSC, ERC i JxCat decideixen renovar i repartir-se els càrrecs del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), el Síndic de Greuges i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA)

Al capdavant dels ens públics, els màxims responsables dels quals tenien el mandat caducat, s'hi situaran perfils polítics col·locats pels partits polítics autonomistes: Rosa Romà, Xevi Xirgo, Esther Giménez-Salinas i Meritxell Borràs

 
Redacció

La setmana passada, anterior a l'inici de Nadal, el tripartit autonòmic PSC, ERC i JxCat va decidir renovar i repartir-se els càrrecs del Consell Audiovisual de Catalunya (CAC), el Síndic de Greuges i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA).

 
El repartiment del botí autonòmic

El PSC, ERC i JxCat ja han acordat la renovació de tres organismes que depenen del Parlament: la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), el Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), la Sindicatura de Greuges; i sumat a un quart, l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades.

Al capdavant dels esmentats ens públics, els màxims responsables dels quals tenien el mandat caducat, s'hi situaran perfils polítics col·locats pels partits polítics autonomistes i que així ho han votat fer-ho per garantir el control sobre els mateixos. Així mateix, Rosa Romà, Xevi Xirgo, Esther Giménez-Salinas i Meritxell Borràs seran els gerents de cadascun dels organismes esmentats i per aquest ordre.

 
Qui és qui?

Rosa Romà, la nova presidenta de la CCMA, és publicista de formació. En aquest sentit, Romà presidirà l'empresa que gestiona TV3 i Catalunya Ràdio, a proposta d'ERC. Per davant tindrà el repte de reformar-la, convertir-la en un element clau per a la normalització del català i el sector audiovisual, i aconseguir nous ingressos publicitaris. D'altra banda, Romà va treballar, entre 2011 i 2015, com a responsable de difusió i campanyes institucionals a l'Ajuntament de Barcelona quan l'alcalde era Xavier Trias (CiU). A més, com a degana del Col·legi de Publicitaris, ha format part del jurat dels Premis Nacionals de Comunicació, concedits per la Generalitat.

Xevi Xirgo, el nou president del CAC, és el periodista proposat al càrrec per JxCat. D'aquesta manera, l'actual director d'El Punt Avui, càrrec que ostenta des del 2010, ha basat la seva trajectòria al diari de matriu gironina a còpia de l'amistat amb Carles Puigdemont (JxCat); de fet, Xirgo ha estat qui ha escrit els llibres en forma de dietaris de la presidència de Puigdemont i la posterior fugida a Waterloo. Així mateix, amb Xirgo al capdavant del CAC, es decidiran l'atorgament de les llicències de ràdio i televisió a Catalunya, i la redacció dels informes sobre la idoneïtat dels continguts audiovisuals.

Esther Giménez-Salinas, la nova síndica de Greuges, a partir del pacte autonomista entre PSC, ERC i JxCat. És doctora de Dret Penal la seva especialitat acadèmica i col·laboradora habitual de diversos mitjans de comunicació públics i concertats processistes. Giménez-Salinas també va ser rectora de la Universitat Ramon Llull durant deu anys, des del 2002 al 2012. Actualment, exercia com a directora de la Càtedra de Justícia Social i Restaurativa de la Fundació Pere Tarrés. També va ser vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), entre el 1996 i el 2001, després d'haver estat nomenada a proposta del PP i CiU. A tot això, en la seva trajectòria a l'administració, va ser la primera directora del Centre d'Estudis Jurídics de la Generalitat, entre el 1983 i el 1993, i també responsable de les Relacions Institucionals del Departament de Justícia, entre el 1995 i el 1996 durant els governs de Jordi Pujol (CiU). Finalment, destaca que alhora ha assumit representació en diversos consells d’administració, com el del Banc Santander i el d’Endesa Catalunya.

Finalment, Meritxell Borràs, la nova directora de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades, a proposta de bàsicament d'ERC i JxCat, és coneguda per la seva etapa com a consellera del Govern fins a l'aplicació del 155 la tardor del 2017. Borràs (PDeCAT) és una dirigent estretament lligada al projecte polític de Convergència. Militant del partit convergent des del 1981 —el seu pare en va ser un dels impulsors— i fins a la refundació en el PDECat, va ocupar totes les responsabilitats polítiques possibles: regidora a l'Hospitalet de Llobregat, diputada al Parlament, diputada a la Diputació de Barcelona i, finalment, consellera.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 875 lectors

Meme