El professor de Llengua Catalana en l'ensenyament secundari Gerard Furest denuncia la inexistència de polítiques lingüístiques del Govern de Pere Aragonès (ERC): 's'ha de recuperar el 3XL de TV3 per acostar el català als joves'

3 de gener de 2022

El professor de Llengua Catalana en l'ensenyament secundari Gerard Furest denuncia la inexistència de polítiques lingüístiques del Govern de Pere Aragonès (ERC): 's'ha de recuperar el 3XL de TV3 per acostar el català als joves'

La CCMA s'hauria de dedicar majoritàriament al públic jove, que és el futur de la llengua perquè, per exemple, els dibuixos del Club Super 3 són poc atractius i la meitat de la publicitat és en castellà

 
Redacció

El passat Sant Esteve, 26 de desembre de 2021, el diari Nació Digital va entrevistar el professor de Llengua Catalana en l'ensenyament secundari Gerard Furest, el qual denuncia la inexistència de polítiques lingüístiques del Govern de Pere Aragonès (ERC): 's'ha de recuperar el 3XL de TV3 per acostar el català als joves'.

 
La defensa del català a ultrança

Gerard Furests'ha afegit al debat sobre la llengua amb el Decàleg irreverent per a la defensa del català(Núvol), on fa un discurs crític sobre la manca de polítiques lingüístiques en els darrers anys. L'autor propugna el que anomena un pragmatisme unilateral; és a dir, una defensa desacomplexada de la llengua que ell voldria que formés part del carril central dels defensors del català. Per això té interès a combinar un to combatiu i molt crític amb la classe política i la CCMA amb una crida a aprofitar les estructures que es tinguin sense caure en vocabularis exagerats.

Aquest professor de Llengua Catalana en l'ensenyament secundari nascut a Figueres el 1980, és coordinador de la comissió de Llengua de la sectorial d'Educació de la Intersindical CSC. Es defineix com a nacionalista sense cap complex i reivindica utilitzar el poder polític que es tingui, sigui molt o poc, per fer avançar una llengua que l'obsessió per eixamplar la base sobiranista ha deixat bandejada.

 
La davallada del català

En aquest sentit, afirma que la sentència del 25% ha legalitzat, assegura, una situació que existia ja de facto. Quant això, cal sumar-hi les causes del retrocés en l'ús social i altres de la llengua catalana en els darrers quinze anys: les demogràfiques (entre la immigració rebuda i la baixa taxa de natalitat dels catalans) i la manca de política lingüística els darrers anys.

D'altra banda, el professor de Llengua Catalana assegura que la manera amb què alguns partits polítics han abordat el procés independentista ha desprestigiat el català i de retruc molts catalanoparlants s'han acomplexat. Així, s'observa el retrocés en el llenguatge, que ha afectat l'autoestima dels parlants.

 
Com salvem el català

Primer de tot, Furest proposa aplicar realment la immersió lingüística. Segons considera, hi ha escoles i instituts de l'àrea metropolitana que fan un 60-65% de les classes en castellà. N'ha vist com a professor, afirma.

En segon terme, critica que tots els partits que es consideren catalanistes, no només independentistes, fessin ús exclusiu del català en totes les seves intervencions públiques. Hi va haver un temps en què ho feien, i Tele 5 i Antena 3 els subtitulaven, tal com recorda.

Finalment, creu que cal reformar la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació: si bé és veritat que s'ha rebaixat el pressupost, de 450 milions d'euros a 310, en el seu moment el pressupost que es dedicava a pagar sous era d'un 30% i ara és d'un 60%; i això, segons l'entrevistat, no et permet enfortir la producció audiovisual. La CCMA s'hauria de dedicar majoritàriament al públic jove, que és el futur de la llengua. S'ha d'adreçar al seu fill, per exemple, que quan veu els dibuixos del Club Super 3 veu que la meitat de la publicitat és en castellà, veu uns dibuixos tan poc atractius que quan tingui set anys se n'anirà a les televisions espanyoles. El Club Super 3 té un 0,5% de share. Havia arribat a tenir un 8%. No ens podem permetre, per tant, tal com apunta Furest, el luxe d'un Club Super 3 disminuït i no tenir un canal 3XL que s'adreçava als adolescents. Recorda que el 3XL es va tancar l'1 d'octubre, una data simbòlica, del 2012.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 874 lectors

Meme