El Moviment per l’Escola en Català a les Illes s'oposa a la nova Llei d’Educació en tramitació (PSOE, Podemos i Més per Mallorca): vol fer del castellà la llengua vehicular

18 de febrer de 2022

El Moviment per l’Escola en Català a les Illes s'oposa a la nova Llei d’Educació en tramitació (PSOE, Podemos i Més per Mallorca): vol fer del castellà la llengua vehicular

Les organitzacions que conformen el Moviment apunten que la llengua pròpia —i minoritzada— de les Illes Balears és el català i que els poders públics tenen el mandat de protegir-la i promoure-la

 
Redacció

Abans-d'ahir, dimecres 16 de febrer de 2022, el Moviment per l’Escola en Català a les Illes s'oposa a la nova Llei d’Educació en tramitació al ⁦Parlament del govern balear (PSOE, Podemos i Més per Mallorca) perquè vol fer del castellà la llengua vehicular.

 
El castellà no pot ser la llengua vehicular

El Moviment per l'Escola en Català a les Illes va dur a terme ahir dimecres una conferència de premsa a l'Arxiu del Regne de Mallorca per a valorar la futura Llei d'educació de les Illes Balears. Les organitzacions que conformen el Moviment consideren inacceptable que la llei d'educació que és a punt de debatre's al Parlament incorpori el castellà com a llengua vehicular, un requisit que ni tan sols queda establert a la LOMLOE. En aquest sentit, les organitzacions apunten que la llengua pròpia —i minoritzada— de les Illes Balears és el català i que els poders públics tenen el mandat de protegir-la i promoure-la.

El bloc d'entitats reclama a la presidenta balear Armengol (PSOE) i al conseller March (independent), amb qui es demana una reunió d'urgència, que es retorni al diàleg amb la societat civil i que s'aturi la tramitació d'aquesta llei. De fet, Ivan Solivellas, portaveu del Moviment i Delegat de Plataforma per la Llengua Illes Balears, ha exigit valentia als responsables polítics i ha expressat que és una llei sense consens, per a fer-se la foto i que menysté el català. A més, el Moviment insta els partits polítics del Pacte, així com a Més per Menorca i Proposta per les Illes que no l'aprovin i fa una crida a totes les entitats i organitzacions de la societat civil a expressar públicament el rebuig a aquesta llei.

 
Cau dràsticament l'ús social del català

Segons l'Enquesta d'Usos Lingüística de les Illes Balears (2014), tan sols el 36,8 % dels ciutadans de les Illes Balears tenen el català com a llengua habitual, fet que implica una caiguda d'un 8,2% si ho comparam amb dades del 2004.

A més, per cada jove castellanoparlant que usa el català com a llengua habitual, hi ha 7,5 joves catalanoparlants que adopten el castellà com a llengua d'ús habitual. Davant d'aquesta situació, les entitats exigeixen valentia a la classe política, que no faci cap renúncia i que defensi el català a l'escola fins a les darreres instàncies per solucionar aquesta emergència lingüística.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 845 lectors

Meme