El lingüista Jordi Badia diu que el català desapareix perquè cada cop s’assembla més al castellà

28 de maig de 2021

El lingüista Jordi Badia diu que el català desapareix perquè cada cop s’assembla més al castellà

Segons Jordi Badia, si la república catalana beneeix el bilingüisme tal i com el tenim establert ara no guanyarem res, mentre considera que el català hauria d’exigir-se a les empreses públiques, la docència i el periodisme

 
Redacció

Diumenge, 23 de maig de 2021, qui fou corrector lingüístic de RTVE a Catalunya, TV3 i actualment de VilaWeb, Jordi Badia Pujol, en una entrevista amb Regió7 va conversar sobre diversos camins que ha d’afrontar la llengua per evitar l’extinció, comptant amb què la pèrdua de qualitat i la disminució de parlants pot fer desaparèixer el català.

Aquesta circumstància és propiciada, en part, per la subordinació lingüística i el bilingüisme, atès que, segons Badia, la llengua es va degradant i simplificant perquè cada cop s’assembla més al castellà.

 
Protegir el català és fomentar-lo

A fi de revertir la situació, Badia esbossa diversos fronts on la llengua ha de ser present i refermar-s’hi, com ara exigint que les empreses públiques, els mestres i els periodistes dels mitjans públics parlin bé el català.

Alhora, i sent-ne testimoni la negligència de la Generalitat de Catalunya envers les seves pròpies polítiques lingüístiques, com per exemple la Llei de Consum, doncs no es protegir el català al cinema i a la televisió.

 
El bilingüisme mata el català

Precisament, i carregant contra el processisme, Badia adverteix que si la república catalana beneeix el bilingüisme tal i com el tenim establert ara no guanyarem res.

Filant més prim, i assenyalant indirectament partits com ERC que ho incentiven a fi de captar més públic electoral, sentenciant que els polítics han volgut amagar la llengua per eixamplar la base, Badia afirma que el català ha de servir per cohesionar els autòctons, afegint també que tant la nova com la vella immigració parlin català per evitar anar a parar en bosses de població castellanoparlants.
Si t'ha interessat aquesta informació, uneix-te al canal de Telegram.
El diari liberal-conservador en català. Diem el que penses. Subscriu-te.

Has d'estar connectat per comentar. Si us plau, connecta't o subscriu-te per deixar un comentari.

Deixa un comentari

Enquesta

Atès que no s'ha obtingut cap resultat amb la taula de diàleg trampa, Pere Aragonès ha de dimitir i convocar eleccions?

Han votat 785 lectors

Meme